Viering Toekomst zien, in tijden van het coronavirus

21 & 22  maart 2020

Franneke Hoeks

Toekomst zien in tijden van het coronavirus

U kunt deze viering volgen via
https://youtu.be/846mrwD7F10
Onder deze tekst vindt u deze youtube video.

Vooraf

Dag allemaal. Het zijn gekke tijden. Sinds zondag ziet onze dagelijkse werkelijkheid er anders uit. Sociale onthouding heet dat. Ons wordt gevraagd afstand te houden tot elkaar. Niet omdat we elkaar niet willen zien, maar uit zorg voor elkaar. Afstand houden is voor nu een teken van zorgzaamheid. Dat voelt tegenstrijdig maar is voor de komende weken noodzakelijk. Als San Salvator proberen we te doen wat we kunnen. We blijven vieren, bezinnen, zorgen en verbinden.
Nu we niet in dezelfde ruimte kunnen vieren zoeken we andere manieren om afstanden te overbruggen. Waar jij ook bent, dat jij nu deze tekst leest of hoort schept iets van verbinding. Ook deze vierde zondag van de vastentijd, hopen we dat deze teksten u uitdagen om in eigen huis een moment van bezinning te creëren. Misschien met een kaarsje, buiten in open lucht, aan de tafel of op de bank, alleen of met huisgenoten. Via deze teksten zijn we ook even samen. Dat is in deze tijden van het coronavirus belangrijk.

Dit weekend zou de viering worden voorbereid door Melodiek. Die viering houden jullie van ons tegoed. De verhalen uit die vieringen sturen we jullie wel toe, met wat bezinnende gedachten erbij. Je kunt ernaar kijken, luisteren of de teksten lezen.

Gebed

Eeuwige
in deze onzekere tijd
richten wij ons tot jou.
Open onze harten
voor jouw geest
die troost en bemoedigt.

Wees bij ons
als kracht die
afstanden overbrugt
en ons laat groeien
in nieuwe vormen van
nabijheid en verbondenheid.

Amen.

Jij die onze gedachten raadt
ons bidden woordeloos verstaat.
Als jij ons niet hoort,
Wie dan wel?

Bij de verhalen

We lezen vandaag twee Bijbelverhalen. Verhalen die vandaag in veel kerken klinken. Eeuwenlang vonden mensen troost en steun in deze teksten.  Ze klinken hier bij San Salvator en worden gelezen vanuit verschillende huizen in de stad. Dat ook wij vandaag wijsheid, troost en moed mogen vinden in deze woorden.


We lezen 1 Samuel 16, 1-13

De Eeuwige vroeg aan Samuel: ‘Hoelang blijf je nog treuren om Saul, die ik als koning van Israë l verworpen heb? Kom, vul je hoorn met olie en ga voor mij naar Isaï in Bethlehem, want een van zijn zonen heb ik als koning uitgekozen.’ ‘Hoe kan ik dat nu doen?’ wierp Samuel tegen. ‘Saul zal me vermoorden als hij het hoort.’ De Eeuwige antwoordde: ‘Neem een jonge koe mee en zeg dat je bent gekomen om de Eeuwige een offer te brengen. Nodig Isaï uit voor het offermaal, dan zal ik je laten weten wat je doen moet. Wie ik je aanwijs, die moet je voor mij zalven.’ Samuel deed wat de Eeuwige had gezegd. Toen hij in Bethlehem aankwam, kwamen de oudsten van de stad hem ongerust tegemoet en vroegen: ‘Uw komst is toch geen slecht teken?’ ‘Wees gerust,’ antwoordde Samuel. ‘Ik ben gekomen om de Eeuwige een offer te brengen. Reinig u en neem met mij deel aan het offermaal.’ Ook Isaï en zijn zonen nodigde hij uit en aan hen voltrok hij persoonlijk de reiniging. Bij hun aankomst viel zijn oog meteen op Eliab, en hij zei bij zichzelf: Hij die daar klaarstaat is vast en zeker degene die de Eeuwige wil zalven. Maar de Eeuwige zei tegen Samuel: ‘Ga niet af op zijn voorkomen en zijn rijzige gestalte. Ik heb hem afgewezen. Het gaat niet om wat de mens ziet: de mens kijkt naar het uiterlijk, maar de Eeuwige kijkt naar het hart.’ Toen riep Isaï Abinadab en stelde hem aan Samuel voor, maar die zei: ‘Ook hem heeft de Eeuwige niet gekozen.’ Isaï stelde Samma voor maar weer zei Samuel: ‘Ook hem heeft de Eeuwige niet gekozen.’ Zo stelde Isaï zijn zeven zonen aan Samuel voor maar telkens zei Samuel dat dit niet degene was die de Eeuwige gekozen had. ‘Zijn dit alle zonen die u hebt?’ vroeg hij. ‘Nee,’ antwoordde Isaï, ‘de jongste is er niet bij, die hoedt de schapen en de geiten.’ Toen zei Samuel tegen Isaï: ‘Laat hem hier komen. We beginnen niet aan de maaltijd voordat hij er is.’ Isaï liet hem halen. Het was een knappe jongen met rossig haar en sprekende ogen. En de Eeuwige zei: ‘Hem moet je zalven. Hij is het.’ Samuel nam de hoorn met olie en zalfde hem te midden van zijn broers. Van toen af aan was David doordrongen van de geest van de Eeuwige. Daarna vertrok Samuel weer naar Rama.

Bezinning

Je zal het maar op je dak krijgen, zo’n een onmogelijk opdracht!  Dat is wat de profeet Samuel overkomt. De eeuwige spreekt tot hem, daar ben je immers een man Gods voor. Geroepen door die stem die geen ander horen kan, moet hij daar gehoor aan geven.  Op zoek naar die nieuwe koning neemt Samuel een risico. Hij gaat in tegen de zittende koning. God spreekt tot je en dan kun je niet anders. Horen wij die stem in onszelf? Dat je geroepen wordt? Durven we dan risico te nemen.
Ik kan me voorstellen dat veel mensen in de zorg ook die innerlijke stem voelen. Een soort roeping en als de nood aan de man komt dan ben je er. Dan heb je geen keuze maar volg je je zorgzame hart.
Die nieuwe koning blijkt de kleinste van alle zonen van Isai te zijn. Een hoeder van schapen en geiten wordt gezalfd tot nieuwe koning. Niets is wat het lijkt. Klein wordt groot. In wat er nu om ons heen gebeurt zien we gewone mensen bijzondere dingen doen. Mensen in de zorg natuurlijk, maar ook de jonge mensen die supermarkten draaiende houden, de postbezorgers, leerkrachten en al andere gewone mensen die zorgen dat het leven nog een beetje door kan gaan. Koningen en koninginnen zijn het. Stuk voor stuk.

We lezen Johannes 9, 1-13

In het voorbijgaan zag Jezus iemand die al vanaf zijn geboorte blind was. Zijn leerlingen vroegen: ‘Rabbi, hoe komt het dat hij blind was toen hij geboren werd? Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders?’ ‘Hij niet en zijn ouders ook niet,’ was het antwoord van Jezus, ‘maar Gods werk moet door hem zichtbaar worden. Zolang het dag is, moeten we het werk doen van hem die mij gezonden heeft; straks komt de nacht en dan kan niemand iets doen. Zolang ik in de wereld ben, ben ik het licht voor de wereld.’ Na deze woorden spuwde hij op de grond. Met het speeksel maakte hij wat modder, hij streek die op de ogen van de blinde en zei tegen hem: ‘Ga naar het badhuis van Siloam en was u daar.’ (Siloam is in onze taal ‘gezondene’.) De man ging weg, waste zich, en toen hij terugkwam kon hij zien.

Zijn buren en de mensen die hem kenden als bedelaar zeiden: ‘Is dat niet de man die altijd zat te bedelen?’ De een zei: ‘Ja, die is het,’ en de ander: ‘Nee, maar hij lijkt er wel op.’ De man zelf zei: ‘Ik ben het echt.’ Toen vroegen ze: ‘Hoe zijn je ogen opengegaan?’ 1Hij zei: ‘Iemand die Jezus heet, maakte wat modder, streek die op mijn ogen en zei: “Ga naar Siloam om u te wassen.” Ik ging erheen, en toen ik me gewassen had kon ik zien.’ Ze vroegen: ‘Waar is die man?’ ‘Dat weet ik niet,’ zei hij.Toen namen ze de man die blind geweest was mee naar de farizeeën.

Ze drongen aan: ‘Wat heeft hij met je gedaan? Hoe heeft hij je ogen geopend?’ ‘Dat heb ik u toch al verteld,’ zei hij, ‘maar u luistert niet! Wat wilt u nog meer horen? Wilt u soms leerling van hem worden?’ Nu vielen ze tegen hem uit: ‘Je bent zelf een leerling van hem! Wij zijn leerlingen van Mozes. Van Mozes weten we dat God met hem gesproken heeft, maar van deze man weten we niet waar hij vandaan komt.’ De man antwoordde: ‘Wat vreemd dat u niet begrijpt waar hij vandaan komt, terwijl hij mijn ogen geopend heeft. We weten dat God niet naar zondaars luistert, maar wel naar iemand die vroom is en zijn wil doet. Dat de ogen van iemand die blind geboren is geopend worden – dat is nog nooit vertoond! Als die man niet van God kwam, zou hij dit toch niet hebben kunnen doen?’ Toen riepen ze: ‘Jij, sinds je geboorte een en al zonde, wil jij ons de les lezen?’ En ze joegen hem weg.Jezus hoorde dat en zocht hem op. Hij vroeg: ‘Gelooft u in de Mensenzoon?’ ‘Als ik wist wie het was, heer, zou ik in hem geloven,’ zei hij. ‘U kijkt naar hem en u spreekt met hem,’ zei Jezus. Toen zei de man: ‘Ik geloof, Heer,’ en hij boog zich voor Jezus neer. Jezus zei: ‘Ik ben in de wereld gekomen om het oordeel te vellen. Dan zullen zij die niet zien, zien en zij die zien, zullen blind worden.’

Bezinning

Blind zijn. Blindgeboren. Dan heb je geen leven, zeker niet in de tijd van Jezus. Als je iets mankeerde dan was dat je eigen schuld of de schuld van je ouders. Zo dacht men. Jezus gaat daar tegenin. Er is geen sprake van zonde. Dit overkomt je. Jezus, licht van wereld zorgt dat deze blinde man weer zicht krijgt.
Speeksel, modder en aanraking zorgen voor licht in de ogen. Speeksel en aanraking zijn voor ons nu in deze situatie taboe geworden. Wij zoeken andere manieren om licht te brengen, door allerlei acties om mensen een beetje uitzicht te geven in deze bange dagen.
En dan moet er natuurlijk nog wel even gebakkeleid worden door farizeeën. Hoe zit het nu precies? Als we het niet precies kunnen duiden dan geloven we het niet. Dat klinkt vertrouwt toch? Ook wij willen graag begrijpen en snappen wat er gebeurt. Nu we niet weten wat ons boven het hoofd hangt, moeten we meer dan ooit durven vertrouwen en geloven. Vertrouwen in wetenschap, in de zorg, in onze bestuurders. En geloven. Geloven dat het goed komt. Geloven dat we dit kunnen. Geloven in 17 miljoen mensen. Geloven in die zachte kracht die het beste in mensen naar boven haalt.

Voorbeden

Kom over ons met uw geest

Voor onze gebeden vandaag hebben mensen via mail en whatsapp laten weten waar zij voor willen bidden.

Eeuwige we bidden tot jou
voor mensen in de zorg, verplegers, artsen en verzorgenden
voor de vakkenvullers
voor de leerkrachten en docenten

voor de chauffeurs
voor de mensen die niet naar huis kunnen
voor de ouderen zonder bezoek
voor de vluchtelingen die in kampen dicht op elkaar wonen
voor mensen die ziek zijn
voor onze overledenen

Dat we mogen delen wat we hebben,
wat we kunnen geven aan aandacht en omzien naar elkaar:
vooral voor mensen die dit zelf niet meer kunnen
om wat voor reden dan ook.
en voor hen die afhankelijk zijn van goede wil, tijd en zorg voor anderen.

Dat wij ons mogen ontfermen over mensen die het vanzelfsprekende contact missen,
Verlegen zitten om een antwoord, een opbeurend woord, een glimlach,
Maak ons allen tot mensen met een hart vol toewijding en zegen voor elkaar.

Dat onze zorg verder reikt 17 miljoen Nederlanders. Dat Europa een oplossing zoekt voor de mensen in de vluchtelingenkampen,
waar sociale onthouding niet tot de mogelijkheden behoort en nauwelijks water en zeep is om handen te wassen.
Dat we oog en aandacht blijven houden voor deze humanitaire ramp.

Gij, bron van leven. Ga mee met ons in deze donkere tijd, dat wij elkaar en jou steeds weer vinden.

Kom over ons met uw geest

Zegen

Behoed ons
zegen ons
bewaar ons
Gij die ons hebt toegekeerd
naar elkaar,
om elkaar
te zegenen
te bewaren.

Amen

 

Voor kinderen en jongeren

Op sabbat ontmoette Jezus een blinde man. Jezus zei: Ik ben het licht van de wereld.
Toen spuwde Jezus op de grond. Hij mengde zijn speeksel met wat zand. Daarna wreef Hij het op de ogen van de blinde.
Hij zei tegen hem: Ga u nu wassen in het bad van Siloam. De man ging er naartoe, waste zich en kwam ziende terug.
De buren van de man vroegen zich af:
Is dat niet de man die altijd zat te bedelen?
De man antwoordde:
Jawel hoor, ik ben het! Ik kan zien. Een man die Jezus heet, zei: Ga naar de Siloam om u te wassen. Sindsdien kan ik zien.
Toen brachten ze hem naar de farizeeën. Ook zij wilden weten hoe het kwam dat hij kon zien. Sommigen vroegen hem: Wat denk jij van die man? De man antwoordde: Hij is een profeet. Omdat ze niet overtuigd waren, ging de man verder:
Jullie zouden toch moeten weten wie Hij is. Alleen een man van God kan zoiets!
Toen werden de farizeeën boos en joegen hem weg.
Toen Jezus dit hoorde, zocht Hij de man op. Hij vroeg:
Geloof je in Mij, de Mensenzoon?
De man wierp zich voor Jezus’ voeten en zei:
Ik geloof.
Daarna zei Jezus:
Wie niet ziet, zal zien. En wie ziet, zal blind worden.
(J. DEMEYERE in Simon, uitgeverij Averbode, 2005 nr 6, p. 8-9)

Test je blinde vlek

Niet alle mensen zijn blind, maar iedereen heeft wel eens een blinde vlek. Probeer dat maar eens uit.
Wat heb je nodig?

  • een wit vel papier
  • een potlood

Zet een kruis (links) en een rondje (rechts) op het vel papier. Doe daarna je linkerhand voor je linkeroog. Houd je hoofd op ongeveer 40 centimeter van het vel papier. Kijk goed naar het kruisje, en ga dan langzaam dichter naar het papier toe. Wat gebeurt er?

Nawoord

Reageren op deze viering vinden we fijn. Dat kan via

 
www.sansalvatorgemeenschap.nl

Blijf vertrouwen, houd moed en let een beetje op elkaar.

3 reacties

  1. Ton en Fiet Vreeburg

    ma 23rd mrt 2020 at 13:33

    Met diep respect en waardering hebben we de viering gevolgd.
    Dank je wel, Franneke….dit zo aandurven vraagt tijd en energie!
    Ton en Fiet

    Beantwoorden
  2. Fons en Henny schiffer

    zo 22nd mrt 2020 at 12:10

    Wij hebben met veel passie gekeken, heel mooi en inspirerend. Wij danken jullie voor alle moeite om dat voor ons te doen. Blijf gezond!!

    Beantwoorden
  3. Loek Mostertman

    zo 22nd mrt 2020 at 00:32

    Dank voor de mooie viering! Ik bekijk hem morgen op YouTube.

    Toch kan ik het niet laten om ook een puntje van kritiek te uiten.
    Het komt op mij niet prettig over dat in de lezingen God steeds Euwige genoemd wordt. Hij is wel eeuwig, maar noem hem/haar gewoon God! Of een van de andere honderd namen!
    Ook van het tutoyeren van God ben ik geen voorstander; hij of zij is toch niet de eerste de beste, maar de Schepper van het Heelal!

    Ik maak van deze gelegenheid gebruik om alle medegelovigen toch een mooie zondag te wensen!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen