Hoe verander je water in wijn.

Elk blad ademt de boom tot leven

San Salvatorgemeenschap 13 + 14 januari 2018
Thema: Hoe verander je water in wijn
Voorgangers: Ard Nieuwenbroek en Wim van Herk.

OPENINGSLIED za: Heer onze Heer
zo: Genoeg gezongen voor hem

WELKOM + OPENINGSWOORD

Welkom aan iedereen hier aanwezig. Misschien voor de eerste keer. Of  als vaste bezoeker van onze weekendviering. Vandaag ga ik samen voor met Wim van Herk met wie ik deze viering heb voorbereid. Voor sommigen van jullie al bekend, voor waarschijnlijk de meesten nog niet. Om elkaar beter te leren kennen is het binnen onze Geloofsgemeenschap gebruikelijk dat een nieuwe voorganger een aantal keren mee voorgaat. Versterking van ons team kunnen  we immers altijd goed gebruiken.

Het thema vandaag is ‘Hoe verander je water in wijn?’. De flessen op het altaar verwijzen daar al naar. Tijdens de bruiloft van Kana wordt door Johannes een eerste wonder beschreven: water veranderd in wijn. Vandaag verkennen we hoe wij in ons leven wijn in water kunnen veranderen. Of we dat willen, durven en kunnen. Laten we eerst stil worden op ons te openen voor wat ons in dit uur gegeven wordt.

GEBED

God, schepper van al wat bestaat. De aarde heeft genoeg voedsel voor alle mensen, en toch lijden velen honger. De rijkdommen van de aarde zijn genoeg voor ieder mens, en toch lijden velen armoede. Het leven op aarde draagt veel vreugde met zich mee en toch leven velen in verdriet. Wij weten niet hoe we water in wijn moeten veranderen. Beziel ons met uw Geest, dat wij, ieder naar eigen mogelijkheden, bijdragen aan een wereld waarin welvaart en geluk bereikbaar worden voor iedereen. Amen

ACCLAMATIE  Za: Een schoot van ontferming  Zo: Alles wacht op U vol hoop

INLEIDING OP LEZINGEN

1ste LEZING
Wanneer er geen wonder gebeurt, is er niemand te zien die gelukkig is gemaakt. Geluk kan niet door eigen prestaties of door eigen inspanningen verkregen worden. Geluk is inderdaad uiteindelijk altijd een geschenk, altijd een wonder.

Wonderen kan je niet verrichten.
Wonderen gebeuren.
Wonderen verrassen ons.
Wonderen doen zich voor.

En wonderen komen altijd uit de hemel. Ze vallen op ons neer. Wij kunnen alleen maar onze handen openhouden, opdat de wonderen niet langs ons heen vallen. Het is onze taak om het wonder van het geluk te pakken dat God ons toewerpt.

Anselm Grün, Het kleine boek geluk.

LIED: Za: Nu nog met halve woorden  Zo: Jij bent de God die mij gegeven is

2de LEZING: EVANGELIE Johannes 2: 1-11
Twee dagen later was er een bruiloft in Kana, een plaats in Galilea. De moeder van Jezus was op dat feest en ook Jezus en zijn leerlingen waren uitgenodigd. Toen de wijn opraakte, zei de moeder van Jezus:’ Ze hebben geen wijn meer!’. Jezus zei tegen haar: ‘ Bemoei u niet met wat ik moet doen. Het juiste moment voor mij is nog niet gekomen’. Toen zei de moeder van Jezus teen de dienaren op het feest:’ Doe precies wat hij zegt’. Er stonden daar zes stenen waterbakken. In elke bak ongeveer 100 liter water. Met dat water konden de mensen zich wassen volgens de regels van de Joodse godsdienst. Jezus zei tegen de dienaren:’ Vul die bakken met water’ . De dienaren vulden de bakken tot de rad. Toen zei Jezus: ‘ Haal er nu wat uit en breng dat naar de leider van het feest’ . De dienaren deden wat Jezus zei. De leider van het feest proefde van het water. Het was wijn geworden. De dienaren die het water gebracht hadden, wisten waar het vandaan kwam. Maar de leider van het feest wist dat niet. Hij riep de bruidegom en zei:’ Iedereen geeft zijn gasten eerst de beste wijn. De minder goede wijn geeft hij daarna, als de gasten al dronken zijn. Maar jij hebt de beste wijn voor het laats bewaard!’. Dit wonder in Kana, in Galilea, was het eerste wonder dat Jezus deed. Zo liet hij zijn hemelse macht zien. En zijn leerlingen geloofden in hem

ACCLAMATIE  Za/Zo: Oren en ogen gaan open voor Jezus

OVERWEGING:
In het ziekenhuis waar ik als pastor werkte, nam ik afscheid van een vrouw die naar huis ging en wist dat ze niet meer beter zou worden. Ze noemde zichzelf ongelovig, maar vroeg: “Wilt u een kaarsje voor me opsteken? U heeft immers een speciaal lijntje met boven?”
Hopen op een wonder, het is iets van alle tijden. Zes miljoen mensen gaan per jaar naar Lourdes, hopend op genezing, op een wonder. Maar het geloof in een wonder is in Lourdes steeds verder naar de achtergrond geschoven. Sinds kort zijn in de grot ook de laatste krukken weggehaald, die als trofeeën aan de rotswand hingen om van de wonderbaarlijke genezingen te getuigen.
Hoe anders was het in de tijd van Jezus. Jezus genas duizenden zieken van alle denkbare kwalen en dreef ontelbare boze geesten uit. Overal waar hij kwam, in dorpen, steden en gehuchten, legden ze de zieken op het plein. Ze smeekten hem of ze tenminste de zoom van zijn kleed mochten aanraken. En iedereen die hem aanraakte werd genezen.
In de bijbel zijn maar vijfendertig wonderen beschreven, waarvan het verhaal van water dat in wijn veranderde het eerste is.
In een feest van verbondenheid en geborgenheid is er een onvolkomenheid, een gemis. Maar dan verschijnt Jezus als teken van hoop, voor iedereen en overal, en schenkt volheid, een overvloed.
Maar al te vaak ervaren we ons leven als onvolkomen, we missen de verbondenheid met onszelf, met de ander. De ander in wiens aangezicht we volgens Lévinas “ik” worden, maar we voelen ons niet gezien. We zitten met allerlei vragen.

-Waarom zijn we twee koningskinderen, maar is het water veel te diep?
-Waarom werd ik ziek en vielen alle toekomstplannen in duigen?
-Waarom doet God geen wonder en maakt Hij mij niet beter?
-Waarom moest ik mijn partner, mijn kind, mijn kleinkind afstaan aan de dood?

We kijken als in een spiegel vol raadselen en bestormen God met vragen, maar we krijgen geen antwoord. “In zijn liefde zal hij zwijgen,” zegt de profeet Sefanja.
Voor allen die vastzitten in het verdriet, geen toekomst zien, heeft God in Ezechiël een hoopvolle boodschap: “Ik zal jullie mijn adem geven zodat jullie weer tot leven komen.”
Vol van die nieuwe levensadem zijn we in staat om zelf water in wijn te veranderen. Ondanks de pijn en het verdriet van een scheiding, zijn mensen weer in staat om zich te openen voor een ander, voor een nieuwe liefde. Het kwade te laten overwinnen door liefde en vertrouwen. Mensen die zich aan hun haren omhoog hebben moeten trekken, kunnen het leven weer tegemoet lachen.
In het Syrische Aleppo duwt een man, vergezeld door zijn zoon, een rijdende vitrine met daarin de lekkerste taartjes, over nauwelijks begaanbare straten met huizen die in ruïnes veranderd zijn. Over een plein met bouwvallen van winkels waar vroeger allemaal taartjes werden verkocht en aarzelend een restaurantje is geopend. Zo wordt water van de vernietiging, van de uitzichtloosheid veranderd in wijn van de hoop, van het nieuwe begin.
Een man woont al jaren in een verpleeghuis. Hij is totaal verlamd en zit in een rolstoel. Zijn vrouw bezoekt hem trouw, bijna iedere dag. Met grote toewijding voert zij haar man sinaasappelsap. Theelepeltje na theelepeltje, dag na dag. Maar hij proeft geen sinaasappelsap. Het smaakt naar liefde, pure liefde. Zij verandert sap in wijn. Iedere dag.
De vraag om een wonder verandert in verwondering. Als je gebeurtenissen met verwondering tegemoet gaat, zal je merken dat je vrij bent van ergernissen en teleurstellingen. Verwondering maakt nieuwsgierig, voert naar de oorsprong, veroorzaakt een nieuw begin en biedt uitzicht op een nieuwe horizon. Water wordt in wijn veranderd. Verwondering is niet het vragen om maar het zien van een wonder. Dan zie je waar Wim Sonneveld over zong: de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit,
we werken en we rennen en we jachten,
het leven gaat bliksemsnel z’n gang.
Je kunt niet op een wonder blijven wachten,
want wachten op een wonder duurt zo lang.
Ach, ieder meisje in de maneschijn
hoeft toch geen Lollobrigida te zijn.
Het wonder ligt altijd in onbeduidendheid,
je moet het enkel leren zien, op je qui-vive zijn.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit,
al komen ze niet daag’lijks op bezoek.
De wonderen zijn de wereld nog niet uit,
ze staan niet enkel in een sprookjesboek.
Zo’n wonder kan bestaan, niet verder hier vandaan,
dan het wijsje van het orgel op de hoek,
in een liedje dat je zingt, een melodietje dat je fluit.
De wonderen zijn de wereld nog niet uit
Het wonder huist in doodgewone dingen,
een primulaatje op je dakterras,
een keukengeur of jeugdherinneringen,
een vogel die geluk werpt op je jas,
of in de ogen van je eigen vrouw,
wanneer je plotseling denkt ‘Wat zijn ze blauw’.
Voorspelt De Bilt mooi weer en klopt het voor een keer,
dan zeg je ” ’t Is een wonder na die wekenlange kou.”

Zo’n wonder kan bestaan, niet verder hier vandaan,
dan het wijsje van het orgel op de hoek,
in een liedje dat je zingt, een melodietje dat je fluit.
De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Amen.

GELOOFSLIED  Za: Twee handen schoon gebleven  Zo: Wat vrolijk over u geschreven staat

KLAARZETTEN VAN DE GAVEN

UITNODIGING VOOR PERSOONLIJKE BIJDRAGE VIA DE COLLECTE

INSTRUMENTALE MUZIEK

VOORBEDE

Wij bidden om vindingrijke mensen
die ons weten te verrassen,
zodat er nieuwe ruimte ontstaat
om tot elkaar te komen
in moeilijke en spannende situaties.
Geef ons mensen met fantasie,
die nieuwe wegen mogelijk maken.

Wij bidden om mensen met moed en durf,
die het veranderen van water in wijn mogelijk maken
en anderen weten uit te dagen tot nieuwe stappen,
tussen partijen die uit elkaar gegaan zijn
en geen opening meer zien
om elkaar terug te vinden.

Wij bidden om groei in vertrouwen,
dat wij, en velen met ons, mogen ervaren en beleven
dat Gij, God, in ons midden zijt
als een bron van overvloedig leven,
als een verrassing die ons leven
in een nieuw daglicht plaatst.

Acclamatie:  Za: Heer onze God wij bidden U verhoor ons   Zo: Kom over ons met uw geest.

Wij bidden voor alle zieken in en rond ons midden. Dat ze zich gesterkt weten door jouw liefdevolle zijn. Wij bidden voor de intenties, geschreven in ons intentieboek. Wij bidden voor onze dierbare overledenen. Waar we vandaag met name noemen:….Opdat ze voor eeuwig in jouw nabijheid mogen zijn.

Acclamatie: Zo: Die Gij geteld hebt

TAFELGEBED
Wij danken U, Heer onze God,
om alles wat Gij voor ons zijt:
schepper en bevrijder,
herder van mensen, licht en leven.
Wij danken U omdat Gij liefde zijt,
die onze lotgenoot wil zijn,
die ons falen vergeeft en zich over ons ontfermt,
die begaan is met ons lijden en onze vreugden deelt.
Wij blijven vertrouwen op U,
ook als uw aangezicht niet wordt gezien,
uw stem niet wordt gehoord
en Gij machteloos schijnt om ons te helpen.

Hij gaf ons een teken van zijn liefde.
In Hem is uw vergeving en genezing
mens geworden.
Want Hij heeft die laatste avond brood genomen,
daarvoor dank gezegd, het gebroken,
het zijn vrienden aangereikt met de woorden:
“Neem en eet, dit is mijn lichaam
dat voor u gegeven wordt.”
Zo heeft Hij ook de beker genomen,
daarvoor dank gezegd,
en hem rondgegeven met de woorden:
“Drink allen hieruit,
deze beker is het nieuwe verbond in mijn bloed
dat voor u en voor velen vergoten wordt
tot vergeving van zonden.
Blijf dit doen tot mijn gedachtenis.”
Zijn dood gedenken wij,
zijn opstanding belijden wij,
zijn toekomst verwachten wij.
Samen komen wij tot U, God,
met dit brood en deze beker
en wij bidden U:
gedenk Hem die zich voor ons heeft gedeeld
en aanvaard dit als teken van onze toewijding.
Toen Jezus zijn werk van vrede had volbracht
hebt Gij, Vader, Hem hoog verheven
en Hem ‘ Mensenzoon ‘ genoemd.
Zend nu zijn Geest in ons midden:
een Geest die niet verdeelt maar samenbrengt.
die geloof geeft in de toekomst,
vertrouwen in de mens,
barmhartigheid en recht.
Zo kan deze wereld een koninkrijk van vrede worden
een wereld waar het goed is te leven,
waar wonderen tussen mensen gebeuren,
waar water in wijn verandert
in de naam van Jezus, uw Zoon.
Door Hem danken en eren wij U, Vader,
en vervuld van zijn Geest zullen wij zijn boodschap
verder uitdragen tot het einde der tijden. Amen.

ONZE VADER

VREDESWENS

ACCLAMATIE:  Za: Maak mij tot een bedding   Zo: Mon âme se repose en paix sur Dieu seul

UITNODIGING AAN DE TAFEL VAN BROOD EN WIJN

LIED  Za: Het brood in de aarde gevonden  Zo: En weer zingen

GEBED

Goed om te weten

SLOTGEDACHTE
Buig en je wordt heel.
Gebogen wordt recht.
Leegte wordt gevuld.
Oud wordt jong.
Weinig wordt veel.
Veel wordt verwarring.

Daarom omhelst de wijze het Ene
en is een wonder voor allen.
Hij stelt zich bescheiden op, dat verlicht hem.
Hij kent geen eigenbelang, daarom is hij helder.
Hij hoeft niets te bewijzen, daardoor kan hij dienen.
Hij schept niet op, daardoor houdt zijn werk stand.

Is de oude spreuk, “Buig en je wordt heel” onzin?
Echt waar: Word heel en alles komt wonderbaarlijk naar je toe.
Tao Te Tjing

Zegenwens

Eeuwige,
Zegen ons met uw vrede.
Zegen ons met uw kracht.
Zegen ons met uw woorden.
Zegen ons met uw vertrouwen.

Daartoe zegenen we elkaar en onszelf in de naam van de vader, zoon en heilige geest, Amen

SLOTLIED  Za: Van grond en vuur   Zo: De boom is de aarde dankbaar

Nog geen reacties

Reactie plaatsen