Shalom

Elk blad ademt de boom tot leven

San Salvatorgemeenschap 30 april / 1 mei 2016
6e weekend van Pasen (Rogate)
Thema: Shalom
Voorganger: Maria van den Dungen
Muzikale ondersteuning: Cantorij
Openingslied za: Licht dat ons aanstoot
zo:
Vrede voor jou

Welkom en inleiding
Goede avond/ morgen. Shalom , vrede voor jullie. Wees hier welkom en voel je goed. Ook als je bedrukt was toen je van huis vertrok, hoop ik dat je in dit uur door het samen zijn, de woorden en de liederen mag voelen, dat je niet alleen bent. Dat je vrede mag ervaren, zelfs al is het maar even.
Deze zondag draagt de naam Rogate, dat betekent: vraag of bid. Dat gaat waarschijnlijk terug op een oude traditie van bidden voor het gewas, voor goede oogst in deze periode van het jaar. Het is midden in de lente – zegt de kalender – groeitijd voor de natuur. En ook ons geloof kan zo tussen Pasen en Pinksteren wel een groeispurt gebruiken.
Dit is het zesde weekend van de 50 dagen tussen Pasen en Pinksteren en die vallen -niet voor niets – niet op één dag. De zeven weken tussen Pasen en Pinksteren is (anders dan de advent) ook een tijd om te leren leven in verwachting en daarna volgt een feestdag vol Vuur, als bekroning.
Leven in verwachting is iets anders dan de tijd uit zitten. De tijd heeft zijn eigen agenda/ritmiek en wie daar- verwachtingsvol – in kan leven wordt een rijker mens.
Donderdag vieren we zowel Hemelvaart als Bevrijdingsdag en de teksten van vandaag lijken daar al op vooruit te lopen: ze zijn vol van beloften.
Laten we maar even de rust zoeken om daarvoor open te staan:

Gebed
Jij, bron van leven, maak het stil in ons,
opdat wij jouw stem horen en verstaan.
Laat ons ontdekken wat echt belangrijk is
en laat ons daarvoor in beweging komen.
Geef ons een stille kracht en houd ons gaande
tot waar jouw land is van vrede en gerechtigheid.

Acclamatie za: Gij die uw naam hebt uitgeroepen /zo: Gij moet het eenzaam laten

Eerste lezing: Joël 2,21-27
Vrees niet, jij akkerland! Verheug je en wees blij, want JHWH heeft grote dingen gedaan. Vrees niet, jullie dieren van het veld, Want de weiden van de woestijn worden groen, de bomen zullen vrucht dragen, de wijnstok en vijgenboom zullen hun kracht geven.
En jullie, kinderen van Sion, verheug je en wees blij in JHWH, jullie God, want Hij zal jullie regen geven op de juiste tijd en Hij zal voor jullie de regenstromen laten neerdalen, de vroege en de late buien van in het begin. En de dorsvloeren zullen vol koren zijn, de persen overlopen van most en olie.
Zo zal Ik voor jullie de jaren goedmaken waarin de sprinkhaan, de vreetkever, het ongedierte, de rups (alles) opvrat: mijn grote leger, dat Ik naar jullie gezonden had.
En jullie zullen volop en tot verzadiging eten en de naam van JHWH, loven, jullie God, die bij jullie wonderbaarlijke dingen heeft gedaan. Mijn volk zal niet meer te schande worden, tot in eeuwigheid. En jullie zullen weten, dat Ik in het midden van Israël ben en dat Ik JHWH jullie God ben en niemand anders. Mijn volk zal niet meer te schande worden, tot in eeuwigheid.
Tussenzang za: De Heer is mij tot hulp /zo: Die chaos schiep tot mensenland

Evangelie: Joh. 14, 23-29
Jezus sprak Wanneer iemand Mij liefheeft, zal Hij zich houden aan wat ik zeg, mijn Vader zal hem liefhebben, en Wij zullen bij hem komen en bij hem wonen.
Maar wie Mij niet liefheeft, houdt zich niet aan wat Ik zeg. Wat jullie Mij horen zeggen, zijn niet Mijn woorden, maar de woorden van de Vader, door wie ik gezonden ben. Dit alles zeg Ik tegen jullie nu ik nog bij jullie ben.
Later zal de Helper, de Heilige Geest, die de Vader jullie namens Mij zal zenden jullie alles duidelijk maken, en alles in herinnering brengen, wat Ik tegen jullie gezegd heb.
Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef Ik jullie,; zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.
Jullie hebben toch gehoord, dat Ik zei dat ik wegga en bij jullie terug zal komen? Als je me lief had zou je blij zijn, dat ik naar mijn Vader ga; want de Vader is meer dan Ik.
Ik vertel jullie dit nu; voordat het gebeurt, zodat jullie geloven wanneer het zover is.
Acclamatie za: Het woord dat ik jou geef / zo Omdat gij het zijt j

Overweging
Als ik zo om me heen kijk dan denk ik, dat de meesten van ons wel uit ervaring zullen weten hoe je je voelt na het overlijden van iemand die je heel dierbaar was. De dagen van ongeloof, de dagen dat je als in een mist leeft, verslagen, ontmoedigd. Een tijd dat het verdriet je helemaal in beslag neemt en ten slotte de dag dat je voor het eerst opmerkt dat er een vogel zingt onder je raam, dat het lente is geworden of dat de zon schijnt.
Iets dergelijks hebben ook de apostelen ervaren: mèt de kruisdood van Jezus waren al hun dromen ook gestorven. En de vrouwen en andere leerlingen kunnen wel vertellen over het lege graf, over de man die mee naar Emmaus liep; ze willen het graag geloven, maar… het is niet meer zoals vroeger. Ze zitten in een rolling coaster van emoties, nu eens regeert de angst en het verdriet, dan weer krijgt de hoop de overhand.
Soms willen ze terug naar hun boten om weer visser te worden, dan weer gloeien ze van enthousiasme als Jezus onverwacht bij hen binnen komt.
Vandaag lazen we uit Johannes 14. Het hele hoofdstuk speelt zich af voor Pasen – aan de tafel van het laatste Avondmaal. Een heel emotionele maaltijd, waar van alles gebeurde: Judas die wegging, Petrus die hoorde dat hij zich als lafaard zou gedragen.
Allemaal herinneringen, woorden en hele zinnen, die de leerlingen terug halen nu Hij niet meer bij hen is. Weet je nog dat Hij zei? Wees niet ongerust! De puzzelstukjes vallen nu op hun plaats, nu pas gaan ze begrijpen wat Jezus hun duidelijk wilde maken.
Zijn leerlingen moeten gaan inzien dat de Verrezene leeft, maar nu veel meer als een kracht in hen/ons, die alleen merkbaar wordt door simpele tekens en aandacht.
Hij zal uit hun gezichtsveld verdwijnen, maar zijn zorg voor hen blijft. Hij laat hen 2 dingen na, als in een testament: Zijn vrede en een helper: de H. Geest.
Vrede is een situatie waar alle mensen naar verlangen, veiligheid voor jezelf en je geliefden.
Ons woord ‘vrede’ betekent: geen gewapend conflict, geen oorlog.
Het Hebreeuwse woord voor vrede – shalom betekent zo veel meer, het slaat op het hele leven. Op gezondheid en harmonie, op je veilig voelen om te zijn zoals je bent, geen zorgen, geen grote tegenslagen hoe dan ook.
Een Jood zal je ook altijd bij het ontmoeten en het afscheid: Shalom zeggen, je voorspoed wensen.
Volgende week gedenken we de doden uit de oorlog. Mensen die slachtoffer waren van een wrede, echt -God vergeten – bezetter en zij die hun leven gaven in de strijd voor onze vrijheid.
En we vieren de dag daarop enthousiast de bevrijding.
Maar, vrede en vrijheid zijn in onze wereld erg betrekkelijk. Er is weinig voor nodig, om de vonk in het kruitvat te laten slaan, waar ook ter wereld. We kennen de voorbeelden in overvloed.
Wat kunnen wij doen om die vrede dichterbij te brengen? Dat is een logische vraag denk ik.
Johannes laat Jezus zeggen: „Als je Mij liefhebt, zal je mijn geboden onderhouden.” Hij bedoelt hier: op zo’n omgaan met mensen zoals Jezus dat deed. Het betekent met liefde naar de ander kijken en diens belangen voorrang geven op de jouwe.
Jezus stuurt ons de Geest en die zal ons steeds in herinnering brengen wie Jezus was en ons leren — als we daar voor open staan — hoe de vrede te beleven en te bewaren. Juist in een wereld waarin de vrede onvolkomen is.
De vrede, de Shalom van Jezus, neemt niet al onze problemen en zorgen weg, maar de geest geeft ons zicht op de vrede die eens komt…En iets van de bron daarvan, dat oerverlangen bewaren wij mensen in ons hart. En hoe mooi het symbool van een duif ook is; die geest, die inspiratie, die herken ik in het hart van de ander. Door hun inzet voor vrede en rechtvaardigheid, door hun omgaan met mensen, wordt ik geraakt en geïnspireerd. Daarom: ‘maak je niet ongerust en verlies de moed niet’.
“Wees niet bang”, laat dat nu net het thema zijn geweest van de uitvaartdienst van Jack Snackers en de titel van het veelgelezen boek van bisschop Muskens. Helemaal passend dus bij onze spiritualiteit.
Wees niet bang; er ligt hemelse vrede in het verschiet: ook hier op aarde.
Geloofslied: God is die goed is

De tafel wordt klaargemaakt en er wordt gecollecteerd

Voorbeden
God, wij bidden voor ieder kind, ieder mens
die het geloof in zichzelf verliest,
omdat er te weinig mensen zijn
die in hem of haar geloven.
Dat wij voor hen zulke mensen mogen zijn.
Laat ons zingend bidden:

God bewaar mij

God, wij vragen u:
laat ons met uw ogen naar anderen kijken
help ons om het goede te doen
en positieve woorden te spreken
tegen mensen die niet in zichzelf geloven.

God bewaar mij

God wij bidden
voor wie het in onze samenleving voor het zeggen heeft,
dat ze nooit uit het oog verliezen
dat een mens meer is dan hij kan of weet of afkomst
en dat iedereen even waardevol is.

God bewaar mij

Wij bidden in stilte voor onze eigen intenties en die in het boek van onze gemeenschap: ..
Dat zij geborgen moge zijn in Uw vrede.

Gebed aan tafel
Gezegend Jij, bron van hoop
die vrijheid schept, die warmte geeft
die voelbaar in ons midden er wil zijn
voor elke kleine en grote mens
Gezegend Jij, bron van liefde
die de zon laat schijnen over volkeren in oorlog
en landen in vrede.
Gezegend Jij die ons geweten wakker houdt
die ogen opent om te zien wat ons te doen staat:
werken aan jouw wereld van menswaardigheid.

Waar vriendschap heerst

Gezegend jij, bron van leven
tot ons gekomen in Jezus van Nazareth,
die hoop en toekomst geeft
die jouw woorden sprak, die jouw daden deed,
om licht te zijn, om mens te zijn,
om goed als God te zijn voor elke mens.

Waar vriendschap heerst en liefde

Hij gaf zijn liefde tot het uiterste toe.
Op de avond voor zijn sterven,
nam Hij brood in zijn handen, dankte jou, brak het,
gaf het aan zijn vrienden en zei:
Neemt en eet, brood voor deze gebroken wereld.
als teken van mijn leven,
gebroken en gedeeld, ter wille van jullie.
En ook de beker liet hij rondgaan
en zei: Als teken van liefde
verbindt deze beker jullie met mij
en met het leven en de toekomst van alle mensen.
Drink ervan en blijf dit doen om Mij te gedenken.
Nog steeds staat zijn tafel in ons midden
voor vriend en vreemde.
Is hij in ons midden als brood gedeeld
als wijn voor ons geschonken
om volop te leven, de dood voorbij.
Dat wij dit doen in gemeenschap met elkaar,
met allen die de kring vormen
waarin zijn belofte voortleeft:
een wereld vol hoop,  vertrouwen en medemenselijkheid.

Waar vriendschap heerst en liefde

Zo willen wij bidden,
de woorden die Jezus ook gebeden heeft:
Onze Vader

Uitnodiging
Bij het eten van dit brood wint de liefde het van de dood.
Bij het drinken van de wijn wint de vreugde het van de pijn.

Vredeswens
Iemand vrede wensen
is zeggen: jij bent wie je bent.
Je mag er zijn zoals je bent?
Laat ons dan elkaar deze vrede wensen
Acclamatie: Maak mij tot een bedding..

Communielied za: Hij brak het brood /zo: Waarom, wanneer

Gebed
Jouw naam geeft ons vrede,wil er zijn
voor wie geen vrede kent,
niet om zich heen, niet in zichzelf.
Voor wie de vrijheid niet proeft.

Jouw naam leert ons liefde, wil er zijn
voor wie genieten van het leven,
van het brood van de aarde.
Voor wie liefde geven en trouw.

Jouw naam geeft beschutting, wil er zijn
voor wie durft weg te gaan uit wat zeker lijkt.
Een oase in de woestijn voor wie leeft,
blij met wat komt.

Goed om te weten

Slotgedachte
Een koning zond twee dienaars uit met de opdracht: ‘Controleer mijn land en zie of er nog vrede is.’
De eerste dienaar kwam vlug terug en zei: ‘Majesteit, uw land is een land van vrede. Nergens heb ik wapens gevonden, nergens haarden van verzet. Overal heerst orde en regelmaat. U kunt rustig gaan slapen.’
De tweede dienaar kwam niet terug. In het begin was de koning ongerust. Later werd de dienaar met een standbeeld vergeten.
Enkele jaren later werd de koning midden in de nacht uit zijn bed gehaald. Tot zijn verbazing stond daar zijn doodgewaande dienaar. Die zei: ‘Sire, uw andere dienaar heeft gekeken of er nergens oorlog was, maar ik ben rondgegaan om te zien of er vrede was. En vrede heb ik nergens gevonden. Ik heb gesproken met zieken en bedelaars, met arme boeren, met weduwen en wezen. Ik moet u zeggen: de vrede moet nog gemaakt worden. Daarom, Sire, ben ik zo laat.’

Zegen (Vrij naar Numeri 6:24-26 11)
Droom de hemel open,
zing tegen het beter weten in,
zing en droom van de mens die jij worden mag.
Gezegend je hand die goed doet.
Gezegend je mond die geluk wenst.
Gezegend je voet op de weg naar recht en vrede.

Moge de Enige je geluk en voorspoed schenken.
Moge ‘Ik zal er zijn’ op je neerzien
met een glimlach van genegenheid,
en je vrede schenken,
vrede met jezelf en met iedereen.

Slotlied: Komen ooit voeten gevleugeld

Nog geen reacties

Reactie plaatsen