Pasen – Tot geloof geroepen

Elk blad ademt de boom tot leven

San Salvatorgemeenschap 5 april 2015
Thema:
Pasen – Tot geloof geroepen
Voorganger: John Parker
Muzikale ondersteuning: Melodiek

Openingslied: Vroeg in de morgen

Inleiding:
Welkom op deze feestelijke ochtend. Pasen, het feest van het leven, het leven ons gegeven. Welkom wie je ok bent, wat je ook komt zoeken, wat je ook meebrengt, wat je ook hoopt te krijgen.
Wees welkom als wij bij elkaar komen om samen te vieren, om samen te bidden en te zingen, om het leven te vieren. Wees welkom, in de naam van de Levende, de Eeuwige, de Schepper, de Geest.
De afgelopen dagen hebben wij de laatste dagen van het aards leven van Jezus van Nazaret herdacht; zijn laatste woorden en gebaren, zijn lijden dood en begrafenis. Wat hij voor ons, mensen van vandaag nog betekent.
Vandaag, de eerste dag van de week vieren wij het leven, de zekerheid van het leven, in al zijn schoonheid en lelijkheid, alles dat wij mensen meemaken.
Wij zijn mensen van hoop, van verlangen, van vertrouwen. Nieuwsgierig, open voor nieuwe ontdekkingen, ontmoetingen, bereid om te delen met wie wij onderweg zijn. Laten we samen vieren.
Het aansteken van de Paaskaars:
Gisteravond hebben verschillende geloofsgemeenschappen samen het licht gevierd in een eenvoudige dienst op de Parade. Zij hebben vandaar licht meegenomen voor hun eigen vieringen. Wij hebben gisteravond onze Paaskaars hiermee ontstoken. En we steken hem nu weer aan, met licht vanuit onze gemeenschap.
Als alles duister is

Gebed
Levende, Eeuwige, u doet hoop ins ons herleven. Door het leven van Jezus hebben wij geleerd dat u goed bent, dat u licht en leven geeft, dat u ons gelukkig wilt zien, goed voor onszelf, voor elkaar en voor onze wereld. Mogen wij uw licht meenemen voor onze weg, mogen wij uw adem zijn, uw handen en voeten, om uw licht overal te brengen.
Wees bij ons vandaag en iedere dag. Amen.
Acclamatie: Licht dat ons aanstoot

Eerste lezing: Jesaja 25, 6-9
Op deze berg richt de Heer van de hemelse machten voor alle volken een feestmaal aan: uitgelezen gerechten en belegen wijnen, een feestmaal rijk aan merg en vet, met pure, rijpe wijnen.
Op deze berg vernietigt hij het waas dat alle volken het zicht beneemt, De sluier waarmee alle volken onthuld zijn. Voor altijd doet hij de dood teniet. God, de Heer, wist de tranen van elk gezicht, de smaad van zijn volk neemt hij van de aarde weg – de Heer heeft gesproken.
Op die dag zal men zeggen: ‘Hij is onze God!’ Hij was onze hoop: hij zou ons redden. Hij is de Heer, hij was onze hoop. Juich en wees blij: hij heeft ons gered!’
Lied: Victimae Paschali laudes

Tweede lezing: Johannes 20, 1-1 wordt gezongen
Vroeg op de eerste dag van de week, toen het nog donker was, kwam Maria uit Magdala bij het graf.
Ze zag dat de steen van de opening van het graf was weggehaald. Ze liep snel terug naar Simon Petrus en de andere leerling, van wie Jezus veel hield, en zei: ‘Ze hebben de Heer uit het graf weggehaald en we weten niet waar ze hem nu neergelegd hebben.’ Petrus en de andere leerling gingen op weg naar het graf. Ze liepen beiden snel maar de andere leerling rende vooruit, sneller dan Petrus, en kwam als eerste bij het graf. Hij boog zich voorover en zag de linnen doeken liggen, maar hij ging niet naar binnen. Even later kwam Simon Petrus en hij ging het graf wel in. Ook hij zag de linnen doeken, en hij zag dat de doek die Jezus’ gezicht bedekt had niet bij de andere doeken lag, maar apart opgerold op een andere plek. Toen ging ook de andere leerling, die het eerst bij het graf gekomen was, het graf in. Hij zag het en geloofde. Want ze hadden uit de Schrift nog niet begrepen dat hij uit de dood moest opstaan. De leerlingen gingen terug naar huis.
Maria stond nog bij het graf en huilde. Huilend boog ze zich naar het graf, en daar zag ze twee engelen in witte kleren zitten, een bij het hoofdeind en een bij het voeteneind van de plek waar het lichaam van Jezus had gelegen. ‘Waarom huil je?’ vroegen ze haar. Ze zei: ‘Ze hebben mijn Heer weggehaald en ik weet niet waar ze hem hebben neergelegd.’ Na deze woorden keek ze om en zag ze Jezus staan, maar ze wist niet dat het Jezus was. ‘Waarom huil je?’ vroeg Jezus. ‘wie zoek je?’ Maria dacht dat het de tuinman was en zei: ‘Als u hem hebt weggehaald, vertel me dan waar u hem hebt neergelegd, dan kan ik hem meenemen.’ Jezus zei tegen haar: ‘Maria!’ Ze draaide zich om en zei: ‘Rabboeni!’ (Dat betekent ‘meester’.) ‘Houd me niet vast,’ zei Jezus, ‘ik ben nog niet opgestegen naar de Vader. Ga naar mijn broeders en zusters en zeg tegen hen dat ik opstijg naar mijn Vader, die ook jullie Vader is, naar mijn God, die ook jullie God is.’ Maria uit Magdala ging naar de leerlingen en zei tegen hen: ‘Ik heb de Heer gezien!’ En ze vertelde alles wat hij tegen haar gezegd had.
Acclamatie:  Toen zag ik de doden staan voor de troon

Overweging:
Als naar het winkelcentrum zou gaan, en mensen vragen naar wat Pasen voor hen betekent, watvoor symbolen er zijn voor Pasen, zou ik als antwoorden krijgen: paashaas, paaseieren, een mooi paasboom om de tafel te versieren.
Gisteravond voor het eerst, en vandaag in het begin van deze viering werd onze Paaskaars ontstoken. Het licht dat de duisternis wegjaagt, symbool voor het leven dat sterker is dan de dood, het leven dat we vieren met Pasen.
De eerste christenen hebben dit uitgelegd met de verhalen over de verrezen Jezus. De dood, welke dood dan ook, kan het niet overwinnen van het leven. Kijk eens, het graf is leeg, daar liggen de doeken maar Jezus is er niet. Verraden gemarteld, gekruisigd, maar hij leeft. Het leven is sterker dan de dood. Het goede is sterker dan het kwade.
Zijn boodschap luidde zo: wees goed voor jezelf, wees goed voor anderen om je heen, wees goed voor de wereld waarin je leeft. Wees zo goed als God, wees als God voor elkaar. Leef in het licht, geloof in het goede in jezelf, in anderen, in de wereld. Je bent geboren om gelukkig te zijn. Geloof dit en leef, want hiervoor ben je geroepen.
De profeet Jesaja in onze eerste lezing had dezelfde boodschap, met gebruik van een ander beeld. Alles zal vernieuwd worden, als herboren. Een stad in de verte, waar een feestmaal wordt aangericht voor alle volkeren; waar iedereen genoeg heeft, waar iedereen de ander ziet zoals hij of zij werkelijk is. De oude orde zal dan voorbij zijn. Geen dood meer, geen rouw, geen tranen van verdriet.
Het is een beeld, zoals een leeg graf een beeld is. Een beeld dat hoop geeft, dat toekomst biedt waar er niets meer leek te zijn. Hoop is verrezen, uit de dood opgewekt.
Vorig week was ik bij een reünie van de moederskant van de familie van mijn vrouw. Alleen neven en nichten, kinderen uit 5 gezinnen, bij elkaar een man of 60. Daar werd een boek gepresenteerd, dat over die familie ging, vanaf de eerste schriftelijke verwijzing tot op vandaag. Het boek vertelt over de geschiedenis van deze familie, vanaf een echtpaar in Best in 1650 tot de huidige familie, verspreid overal. Op de kaft een prachtig beeld van een oude boomstam met zijn wortels bovengrond die in allerlei bochten en richtingen  gaan, met ergens ondergrond een klein begin. Prachtig. Een mooi beeld voor een familie, voor een geloofsgemeenschap ook. Begonnen als een zaadje, uitgegroeid tot een levend wezen, die leven geeft overal waar het groeit.
Hét symbool voor ons christelijk feest van Pasen is de Paaskaars, ontstoken aan een vuur dat door christenen van allerlei groeperingen gevierd werd. De Paaskaars, hier gisteravond gevierd en bezongen; het licht en het leven dat wij krijgen en doorgeven. Het licht dat zal branden ieder keer als wij bij elkaar komen om te vieren. Het licht dat brandt als wij geluk vieren, als wij verdriet hebben, als wij zorgen hebben over onszelf, onze familie, onze wereld. Het licht dat brandt als we worstelen met een probleem, als wij lachen van geluk.
Op deze Paaszondag brandt onze kaars als nieuw, hoopgevend, lichtgevend na de duisternis van de afgelopen dagen. De leerlingen van Jezus vatten hoop en toekomst door wat hen is gebeurd op die eerste Paasdag. Ze kregen moed om te geloven.
Moge dit feest ons geloof, onze hoop, ons vertrouwen hernieuwen. En moge het licht ons begeleiden op onze wegen. Amen.
Geloofslied: Nog voor chaos

Collecte

Voorbede
Levende, Eeuwige, wij bidden voor alle mensen,
in het bijzonder voor allen die moeten leven
in situaties van onrecht en onderdrukking, van slavernij en uitbuiting;
dat er bevrijding voor hen mag dagen, dat ze kunnen opstaan uit de dood.

Levende, eeuwige, wij bidden voor alle mensen,
in het bijzonder voor allen die opgesloten zitten in zichzelf
door wat zij meegemaakt hebben;
dat zij medemensen ontmoeten die hun ogen open doen,
dat zij kunnen opstaan uit de dood.

Levende, eeuwige, wij bidden voor onszelf, mensen van hoop en verlangen,
levend in het volle licht van Pasen; mogen wij leren vertrouwen in het leven,
mogen wij leren vertrouwen op elkaar.

Levende, eeuwige, wij bidden voor onze doden, dat zijn een plaats in ons hart houden.

Tafelgebed
Eeuwige die ons geschapen hebt
om met elkaar te leven in het nieuwe licht;
wees hier aanwezig en laat oplaaien
de levenskracht van Jezus
opgestaan, doorgegaan,
tot over de grens van duisternis
en dood tot op vandaag..

Gezegend Jezus van Nazareth
die opstond voor het leven
en tegen alle onmacht en wanhoop in
een spoor van licht trok recht en vrede;
die ten dienste van mensen
de weg ging van zovelen:
die kozen voor menswaardigheid
en kwaliteit van leven.

Wek uw kracht en bevrijdt ons tot mensen
die zijn licht verder dragen.
Uit kracht van zijn geloof werd hij de meest vrije mens
die onrecht en kwaad te lijf ging als het moest alleen,
maar het liefst met velen samen.

Zijn opstandingsgebaar
gedenken wij hier in het brood,
dat Hij nam op die laatste avond,
het brak en het gaf aan zijn vrienden.
‘Neemt en eet’ zei Hij,
‘dit is voor u mijn leven, mijn lichaam’.

En zo gaf Hij ook de beker door om er uit te drinken:
‘Drinkt allemaal uit de beker’.
Het is een nieuw begin een nieuw verbond
om begeesterd te worden voor een aarde vol vrede.

Zo is Hij levend onder ons een kracht,
die steeds opnieuw weer opstaat in mensen
tegen alle moeheid en gelatenheid in.

Sta op in ons Geest van verzet
tegen alles wat ons kleineert, onderdrukt of uitbuit.
Sta op in ons als de nieuwe mens
mondig, moedig en vol geloof,
dat het er eens van komen gaat:
onze wereld opgestaan uit de dood
van geweld, honger en onrecht
en glanzend nieuw als op de dag
van de schepping.

Gezegend zijt Gij, levende God
Onze Vader

Vredeswens
In een wereld waarin de macht regeert, de winnaar telt, ging Hij het smalle pad van eenvoud en van dienstbaarheid en vond daarin zijn vrede.
Die vrede van Jezus, de liefde van de Vader, het licht van de Geest, wensen wij elkaar nu van harte toe.
Lied: De vrede, de vrede zal zijn

Communie: Christe qui lux es

Slotgedachte: van Nelson Mandela.
Onze diepste angst is niet dat wij onmachtig zijn, maar dat we weergaloos krachtig zijn. Het is het licht in ons, niet onze duisternis die ons angst aanjaagt.
Wij zeggen bij onszelf: ’Wie ben ik, dat ik briljant zou zijn, geweldig, getalenteerd, fantastisch?’
Maar wie ben jij, dat je dat niet zou zijn? Je bent een kind van God.
Dat je speelt alsof je nietig bent, daar dien je de wereld niet mee. Wij zijn bedoeld om te stralen, zoals kinderen dat doen.
Wij zijn geboren om de glorie van God, die in ons is, aanwezig te laten zijn. Die glorie is niet in sommigen van ons, die is in ieder mens.
Als wij licht laten stralen, geven we onbewust de ruimte aan anderen om dat ook te doen.
Als we bevrijd zijn van onze angst, dan maakt onze angst anderen als vanzelf vrij.

Paaswens:
Allen, wie ook waar ook –
met een steen op het hart,
een brok in de keel –
zalig Pasen.

Allen, wie ook waar ook –
die streven naar vrede met elkaar,
vrede met zichzelf –
zalig Pasen.

Allen, wie ook waar ook –
die staan voor recht en echt,
instaan voor anderen –
zalig Pasen.
 

Gij, Levende, Eerste en Laatste
 

God zij met je tot we elkaar weer zien
onder zijn vleugels bescherme Hij jou
wat je dagelijks nodig hebt
geve Hij je: God zij met je
tot we elkaar weer zien.

God zij met je tot we elkaar weer zien.
wanneer het leven je zwaar valt
legge Hij zijn armen vast om je heen
God zij je tot we elkaar weer zien.

Gij, Levende, Eerste en Laatste

Zegen:
Zegenen wij elkaar en moge die God en goed is
de hele mensheid en ons zegenen
met het volste vertrouwen
dat leven en liefde dood en kwaad overwinnen.
Mogen wij gezegend worden
met het heilige hoop dat was in Jezus van Nazareth.

Zalig Pasen
in de naam van de Vader, de zoon en de goede geest. Amen.

Slotlied: Het zal in alle vroegte zijn.

Nog geen reacties

Reactie plaatsen