Kiezen voor water

Elk blad ademt de boom tot leven

San Salvatorgemeenschap 18-19 mrt 2017
Thema:
Kiezen voor water
Voorganger: Ard Nieuwenbroek
Muzikale ondersteuning: de Cantorij

Openingslied za: Uit uw hemel zonder grenzen –
zo: De woorden die wij spraken

Welkom
Welkom vandaag aan iedereen. Misschien ben je hier vandaag voor het eerst, nieuwsgierig en met verwachtingen. Of je bent hier terug op de plek waar je ieder weekend inspiratie, hoop en verbinding zoekt. Hoe dan ook: welkom. Vandaag is het thema ‘Kiezen voor water’. Geïnspireerd door het prachtige verhaal van de Samaritaanse vrouw die bij een waterput een intense dialoog voert met Jezus. Die van de gelegenheid maar meteen gebruik maakt om ons weer wat richtingborden en inspiratie voor het leven mee te geven. Ook horen we vandaag van Sabine Vess hoe in ons vastenproject ‘Generacion’ water een belangrijke rol speelt. Water: bron van leven. Water: kracht van leven. Water: zuiver leven.
Laten we, voordat we gaan luisteren, zingen en nadenken, de stilte zoeken in onszelf en om ons heen.

Gebed
Eeuwige
In jouw naam, en vanuit jouw goddelijke energie, zijn we ook vandaag hier samen. Onze harten, handen, ogen en oren wijd open. Jij voedt ons met woorden en moedigt ons aan tot daden. Soms ontmoeten wij jou van heel nabij omdat je leeft in mensen om ons heen. Stil willen we zijn om ons hart te laten luisteren naar jouw woorden van stromende liefde en verbinding. Wees ons ook vandaag nabij en neem ons mee op jouw goddelijke stroom van liefdesenergie. Zoals fris stromend water vanuit de bron in de oneindige oceaan vloeit. Hier en nu, straks en ooit.
Lied za: God bewaar mij – zo: Bij U is de bron

Inleiding op de lezingen
De twee lezingen gaan vandaag over water. Sabine Vess ons iets vertellen over hoe binnen ons vastenproject in Lima water zo’n belangrijke rol speelt. De tweede lezing is een prachtig verhaal. Het gaat over een Samaritaanse vrouw die bij een waterput een intense dialoog voert met Jezus.

1e Lezing: Over water gesproken, van Sabine Vess
De kinderen van Generación noemen de zee hun tweede huis. Als problemen hen te machtig worden pakken ze hun surfplank en rennen naar haar toe. De zee is geen huis waarin je neerploft en alles maar over je heen laat rollen. Ze kent mededogen nog medelijden. Ze weet niet, dat je er bent. Toen ik in 2000 begon mijn straatkinderen op te zoeken was bijna altijd alles een bende, het huis schoonhouden leek vergeefs, en tijd, wat is tijd. Hoe leef je in een huis? Voorbeelden uit eigen gelederen? Samen met hen en mede gefundeerd op hun ervaringen, ontwikkelde zich een grammatica voor een vorm van samenleven. Bijzonder in deze is de rol van water. In 2006, een jaar na de start van het theater, gaan de kleintjes in San Bartolo wonen. Dat is ruim een uur met minibussen en bussen bezuiden Lima, aan zee. Surfers beginnen vrijwel direct die jongens en meisjes vertrouwd te maken met de zee. Ze leren hen de zee te omarmen en met die grote planken onder hun voeten als het ware met haar te dansen. Voor die dans met haar eist de zee dat ze ieder moment 100% aanwezig zijn, zo lang als ze dat volhouden, dat ze hun lijven lenig houden en kunnen beheersen en dat ze constant paraat zijn om op haar gedrag te reageren, anders slingert ze hen op de grond, laat hen ronddolen in haar rollende waterlijf. En daarna moeten ze haar zout van hun lijven afspoelen.
Lied za: Dans van de zee – zo: Onze hulp is in de naam van de Heer

2e Lezing: Johannes 4, 6-14
Jezus ging bij de Jakobsput zitten, want hij was moe van de reis. Het was ongeveer twaalf uur ’s middags. Toen kwam er een Samaritaanse vrouw aan. Ze kwam water halen uit de put. Jezus zei tegen haar: ‘ Geef me alsjeblieft iets te drinken’. De leerlingen van Jezus waren op het moment in Sichar om eten te kopen. De vrouw zei tegen hem: ‘ Dat kunt u mij toch niet vragen! Want u bent een Jood en ik ben een Samaritaanse vrouw. Jezus zei tegen haar: ‘Ik heb jou om water gevraagd. Maar jij weet niet wie ik ben. Je weet niet wat God aan de mensen wil geven. Want als je dat wel geweten had, dan had je mij om water gevraagd! En dan had ik je water gegeven dat eeuwig leven geeft.’ De vrouw zei: ‘ Maar meneer, u hebt geen emmer, en de put is diep! Waar wilt u dat water vandaan halen? Kunt u soms meer dan onze voorvader Jakob? Jakob heeft ons deze put gegeven. Hij heeft er zelf water uit gedronken. En ook zijn zonen en zijn dieren hebben uit deze put gedronken.’ Jezus zei: ‘ Iedereen die water uit deze put drinkt, zal weer dorst krijgen. Maar als je drinkt van het water dat ik geef, krijg je nooit meer dorst. Want het water dat ik je geef, blijft altijd in je, Het geeft je het eeuwige leven.’
Lied za: Uw woord is een lamp voor uw voeten – zo: Jij bent de God

Overweging
Ieder mens heeft van die aparte gewoontes. Vandaag wil ik er eentje van mezelf aan jullie vertellen. Ik ben benieuwd of jullie mijn gewoonte herkennen en misschien zelfs met me delen.
Op reis bezoek ik vaak kerken. Steeds zoek ik bij het verlaten naar het wijwaterbakje. Eenmaal gevonden stop ik , bijna dwangmatig, mijn vingers in dat water en teken daarmee een kruisteken op mijn voorhoofd. En soms, als dat passend is, op de voorhoofden van mijn metgezellen.
Luisterend naar het Evangelie van vandaag moet ik meteen aan die gewoonte denken. Wat doe ik eigenlijk? En waarom? Zijn het de woorden op het eind van de lezing: ‘Want het water dat ik je geef, blijft altijd in je.’? Water is een van de meest onmisbare bouwstenen van ons lichaam. Het is het hoofdbestanddeel van het menselijk lichaam. De hoeveelheid vocht in het lichaam hangt af van het gewicht, leeftijd en geslacht. Bij embryo’s is dat meer dan 80% van het lichaamsgewicht. Bij zuigelingen ongeveer 75% en bij volwassen mannen en vrouwen ongeveer 60%. Een mens kan niet langer dan 3 dagen zonder vocht.
Niet zo gek eigenlijk dat Jezus in de Bijbel zo ontzettend veel water als symbool gebruikt. We vinden die terug in beeldspraak waardoor we beter begrijpen wat vanuit het Goddelijke wordt bedoelt met genade en liefde. Het zijn voor mij ook richtingborden op onze levensweg. De beelden over water geven de richting aan van hoe wij hier op aarde vanuit Goddelijke energie kunnen leven en delen. Concreet: water is vaak symbool van leven en groei. Dit levende water van Jezus gaat over de Geest. Het helpt ons herinneren hoe wij vanuit onze geest in liefde kunnen leven met onszelf, naasten en de wereld om ons heen. Het beïnvloedt je gedachten, gevoel en gedrag, met als gevolg dat misschien jouw rivier van het leven gaat stromen.
Dat betekent niet alleen groei voor jouzelf, maar ook voor de grond en mensen om je heen.
‘Als je drinkt van dit water krijg je nooit meer dorst’.
Ook is water het symbool van reiniging. Vieze handen en voeten maken we schoon met water. Denk maar aan de voetenwassing op Witte Donderdag. Het zand en stof van het leven worden zo weggespoeld. Ook hier geldt de vraag: wat is het zand en het stof van ons leven?
Ik moet dan zelf erg denken aan allerlei negativiteit.
Bijvoorbeeld dat je te maken hebt met negatieve oordelen over wie je bent, wat je wel of niet doet, hoe je zou moeten zijn.
En ook: hoe we negatief kijken naar mensen en de wereld om ons heen. Overkritisch, scherp en beoordelend.
Hoe anders zou ons leven eruit zien als we onszelf kunnen bevrijden van deze sombere negativiteit? Het leven gaat dan zeker meer stromen. Het is eigenlijk een basishouding, een bril en een gehoorapparaat die eenzijdig zijn ingesteld. Is het glas half vol of half leeg? Zie je in een ander de kansen of de beperkingen? Laten we onszelf beperken door het zand en het stof van het leven of gebruiken we de energie van het Goddelijke water om onszelf en anderen te reinigen? Wie durft? Het is niet voor niets dat we een kind met water dopen. In mijn beleving zegenen we daarmee een ongerept en zuiver kind met de kracht om het leven positief te leven en te delen.
Vandaag horen we ook hoe in het project Generacion water van grote betekenis is. Niet alleen voor de noodzakelijke hygiëne bij de toiletten maar ook voor jongeren die door het spelen met en in het water levensenergie opdoen die hen kracht geeft om ook in moeilijke omstandigheden het leven te leven. Het leven te leven.
‘Als je drinkt van dit water krijg je nooit meer dorst’.
‘Want het water dat ik je geef, blijft altijd in je, het geeft je het eeuwige leven’.
Zou dat misschien het antwoord zijn op mijn interessante, bijna dwangmatige, handelen bij het verlaten van een kerk? Zou ik inderdaad daarmee op zoek zijn naar het ontvangen van wat we Goddelijke energie noemen? Gezegend, gevoed en geïnspireerd raken om het leven zo te leven, zoals wellicht bedoeld toen hij tegen de Samaritaanse vrouw zei: ‘Als je drinkt van dit water krijg je nooit meer dorst’.
Laten we ons openstellen voor de wijwaterbakjes in ons leven. Ze zoeken en vinden. In kerken en in onszelf. Opdat we het levenswater laten stromen in onszelf en met elkaar. Nu, straks en ooit.
Geloofslied za: Wij geloven in de Vader – zo: Gij die van ons verlangt

De tafel wordt klaargemaakt en er wordt gecollecteerd.

Voorbeden
Eeuwige,
Jouw levende water helpt ons herinneren hoe wij vanuit onze geest in liefde kunnen leven met onszelf, naasten en de wereld om ons heen. Geef onze dorstige kelen helder water waarmee onze rivier van het leven gaat stromen.

Jij die onze gedachten raadt

Eeuwige,
In ons leven ontmoeten we voortdurend de ander en onszelf. Soms kleven we daarbij vast aan negativiteit omtrent onszelf en de ander. Wij bidden jou: bevrijd ons van denken waarbij we onszelf en de ander tekort doen. Opdat we vanuit een Goddelijke stroom ons open kunnen stellen, in jouw naam.

Jij die onze gedachten raadt

Eeuwige,
Vandaag bidden we ook om levensenergie voor de kwetsbare jongeren van Lima in Peru. Wees hen dichtbij met jouw scheppende en voedende kracht.

Jij die onze gedachten raadt

Eeuwige,
Net na de verkiezingen bidden we om wijsheid, geduld en respect van politici die in een gedeelde verantwoordelijkheid aan het werk gaan om een nieuwe regering te vormen. Opdat ze dit alles doen vanuit liefde voor medemensen die hen hun vertrouwen hebben gegeven.

Jij die onze gedachten raadt

Eeuwige,
Vandaag bidden we ook voor de gebeden die in ons gebedenboek staan geschreven. We gedenken hen die zijn overleden en niet meer in ons midden zijn. Vandaag noemen we in het bijzonder

Koester de namen

Tafelgebed
Gezegend jij, bron van hoop die vrijheid schept, die warmte in water geeft, die voelbaar in ons midden er wil zijn voor elke kleine en grote mens. Gezegend jij, bron van leven, die ruimte schept, die liefde geeft, die als een niet te stoppen waterstroom in ons, ons doet opstaan voor vrede en gerechtigheid

Gezegend jij, bron van moed, die kansen schept, die toekomst geeft, die ogen opent, om te zien wat ons te doen staat, werken aan jouw wereld van menswaardigheid.

Gezegend jij, tot ons gekomen bent in Jezus van Nazareth, belichaming van hoop, leven en toekomst, die jouw woorden sprak, die water liet stromen, die jouw daden deed, om licht te zijn, om mens te zijn, om God te zijn, om goed te zijn, voor elke mens.

Hij gaf zijn liefde tot het uiterste toe. Op de avond voor zijn sterven, nam Hij brood in zijn handen,
sprak een dankgebed, brak het, gaf het aan zijn vrienden en zei: ontvang en eet dit brood, als teken van mijn leven, gebroken en gedeeld, ter wille van u.

Ook nam hij de beker liet hem rondgaan en zei: neemt deze beker en drinkt er uit samen aan dezelfde tafel.
Zo zal er vrede komen in stad en land. Blijf dit doen om mij te gedenken.

Zo willen wij leven, in zijn geest, zodat er lente komt voor iedereen, een wereld vol hoop, vertrouwen en medemenselijkheid. Zo willen wij bidden, als broers en zussen van elkaar, de woorden die Jezus ons gegeven heeft:
Onze Vader

Vredeswens
Vredeslied za: Vrede voor jou en alle goeds – zo: Eeuwige, onzienlijke

Iedereen wordt van harte uitgenodigd aan de tafel van brood en wijn
Communielied za: Zo vaak wij delen – zo: Een schaal met brood

Afsluitend gebed aan tafel

Slotgedachte van: Bram Vermeulen
Jij hebt een steen verlegd.
In een stromende rivier op aarde.
Nu weet je, dat je nooit zult zijn vergeten.
Jij leverde het bewijs van je bestaan.
Omdat door het verleggen van die ene steen de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan.

Zegen en wegzending
Zo gaan we verder:
Zoekend naar het stromende water in onszelf en anderen
Onzegbare woorden zegbaar makend
Onzegbare woorden laten stromen als blinkend water
Troostend elkaar met woordeloze woorden

Dit alles vanuit
jouw motiverende waterput
jouw verkwikkende sporen, overal
jouw zegeningen, elke seconde, elke minuut, ieder uur en iedere dag

Van hieruit zegenen we elkaar en onszelf
in de naam van de Vader, Zoon en Heilige Geest, Amen

Slotlied za: Gekomen uit de nacht – zo: De steppe zal bloeien

Nog geen reacties

Reactie plaatsen