Ik ben er, ik mag er zijn

Elk blad ademt de boom tot leven

San Salvatorgemeenschap 14 feb 2016
40-dagentijd: 1e viering.
Thema: Ik ben er, ik mag er zijn
Voorganger: John Parker
Muzikale ondersteuning: koor Melodiek.

Openingslied: Zomaar een dak

Inleiding
Welkom iedereen bij deze eerste viering van de 40-dagentijd. Onze jaarlijkse tijd van bezinning ter voorbereiding aan het Paasfeest. Ik houd van deze tijd, want rondom één thema kunnen we ons bezinnen én aandacht besteden aan mensen die om onze hulp vragen, en dit op een persoonlijk, individuele manier.
Dit jaar hebben wij als algemeen thema “Kleur bekennen”. Wij gaan niet kaart spelen, maar een andere betekenis van het woord proberen te gebruiken om ons te inspireren. Duidelijk laten blijken tot welke kant wij behoren, en dat is de kant van de volgelingen van Jezus van Nazaret.
Het thema wordt ontleend aan het project dat wij dit jaar willen ondersteunen: Colourful children. Een kleinschalig project in Tamil Nadu, in zuid-India, dat helpt kinderen met een verstandelijke beperking en hun ouders. Hiervan zullen we meer horen in de komende weken.
Om deze 40-dagentijd samen te beginnen hebben velen van ons afgelopen woensdag een kruisteken met as gekregen om aan te geven hoe wij deze tijd door willen brengen. Laat ons nu even een moment nemen om deze tijd goed te beginnen.

Gebed
Eeuwige, alle religies kennen momenten van bezinning, van samenspanning tot inspiratie. Nu wij deze voorbereidingstijd van Pasen beginnen, geef ons kracht om onze goede wil in daden te vertalen. Laat ons zien hoe wij beter kunnen worden, in navolging van Jezus. Wees bij ons met de Geest van wijsheid en leven. Amen.
Acclamatie: Wek uw kracht en kom ons bevrijden

1e lezing: De kleur van de waarheid
Een wijze leermeester ging eens met zeven leerlingen een ochtendwandeling maken, terwijl de dauw nog over het land lag. Na enige tijd brak de zon door en de dauwdruppels schitterden dat het een lieve lust was!
Bij een grote dauwdruppel liet de oude meester halt houden. Hij schaarde zijn leerlingen zodanig rondom de druppel dat de zon erop bleef schijnen en vroeg hen welke kleur de druppel had.
“Rood,” zei de eerste.
“Oranje,” zei de tweede.
“Geel,” zei de derde.
“Groen,” zei de vierde.
“Blauw,” zei de vijfde.
“Paars,” zei de zesde.
“Violet,” zei de zevende…..
Ze stonden verbaasd over de verschillen en omdat ze allemaal zeker waren van de kleur die de druppel had, ontstond er bijna ruzie. Toen liet de oude meester hen enige keren van plaats wisselen. En heel langzaam drong het tot hen door dat, ondanks de verschillen in hun waarneming, ze toch allemaal de waarheid hadden gesproken.
Nadat er zo enige tijd verstreken was, liet de oude meester hen weer hun oorspronkelijke plek innemen. Maar omdat intussen de zon gedraaid was, kaatsten er weer heel andere kleuren terug vanaf de grote dauwdruppel.
En de meester sprak:
“Hoe u de waarheid ziet, hangt af van de plaats en de tijd die u in het leven inneemt.”
Lied za: Gij komt tot ons, waar niet verwacht – zo: O schoonheid

2e lezing: Lukas 4,1-13
Jezus ging vol van de Heilige Geest uit de Jordaanvallei weg.
De Geest leidde Hem naar de woestijn van Judea waar Hij veertig dagen bleef. Daar probeerde de duivel voortdurend Hem te verleiden om naar hem te luisteren. Al die tijd at Jezus niets en op het laatst kreeg Hij veel honger.
De duivel zei: “Als U de Zoon van God bent, zeg dan tegen deze steen dat hij een brood moet worden.”
Maar Jezus antwoordde: “In de Boeken staat dat er in het leven belangrijker dingen zijn dan brood alleen.”
De duivel nam Jezus mee naar een hoogvlakte en liet Hem in een oogopslag alle koninkrijken van de wereld zien.
“Kijk”, zei hij, “dat zal ik U allemaal geven, met al hun roem en eer erbij. Want het is allemaal van mij.
Ik geef het aan wie ik wil. Als U mij aanbidt, krijgt U het allemaal.”
Jezus antwoordde: “Er staat in de Boeken dat wij alleen God mogen aanbidden en niemand anders.”
Daarna nam de duivel Hem mee naar het dak van de tempel in Jeruzalem. “Als U de Zoon van God bent”, zei hij, “spring dan naar beneden.
Want er staat in de Boeken dat God Zijn engelen zal sturen om U te beschermen.
Zij zullen U opvangen, zodat U niet te pletter slaat.”
Jezus antwoordde: “Maar er staat ook dat men God niet mag uitdagen.”
Zo probeerde de duivel op alle mogelijke manieren Jezus om te praten. Maar zonder succes. Daarom liet hij Hem voorlopig met rust.
Acclamatie za: God geef de mensen woorden van waarde – zo: Zo moet het zijn

Overweging
In de voorbereiding van de vieringen van deze Vastentijd heeft de werkgroep Wereldwijd bedacht een kleurpatroon te gebruiken om ieder thema te onderstrepen. De kleur voor deze eerste viering is rood. Een oerkleur, een van de 3 primaire kleuren. De kleur die waarschuwt: voor gevaar, voor iets dat gaat gebeuren, voor spanning op de levensweg. De kleur van passie; hoeveel rode rozen zullen vandaag niet gegeven worden?! Een sterke kleur, die energie uitstraalt, die voor creativiteit staat. Die ook voor agressie en geweld staat. Een sterke kleur met contrasten, met verschillende betekenissen.
Wij gebruiken de kleur rood in deze viering omdat het te maken heeft met het project Colourful Children. Een van de werkvelden van dit project is het helpen van ouders van babies met een verstandelijke beperking, om de tekenen te herkennen en om stappen te ondernemen bij het opvoeden en ontwikkeling van hun kind. En dit vanaf de eerste momenten van het leven.
Ik weet zelf uit contact met verschillende Afrikaanse volkeren dat zij een mens met een beperking soms als een bedreiging zien voor de maatschappij. Hij is anders, reageert anders, en kan in sommige gevallen als een gevaar worden gezien. Of hij wordt verwaarloosd omdat hij niet voor zichzelf kan zorgen, en hij zal nooit voor zijn ouders kunnen zorgen. Daarom wordt een mens met een beperking vermeden, uitgestoten. Een van de ideeën die de eerste missionarissen en andere Europeanen hebben geprobeerd te veranderen. Hier in Europa heeft men er eeuwen overgedaan om erachter te komen dat het leven heilig is, dat ieder mens gelijkwaardig is, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, of levensbeschouwelijke overtuiging. Dit staat tegenwoordig in de wetboeken, alhoewel niet altijd gerespecteerd. Onderwijs, opvoeding, onderwijs, opvoeding…
Deze ontwikkeling in hoe we naar elkaar kijken heeft eeuwen geduurd en duurt nog steeds. Volgens ons verhaal uit het evangelie heeft die mooie mens Jezus deze ontwikkeling in 40 dagen voor zichzelf meegemaakt, tijdens zijn tijd in de woestijn. Daar is hij bewust geworden van wie hij is, van waar hij vandaan komt, van wat hij met zijn leven kan doen. Hij is er, hij mag er zijn, zoals hij is. Hij hoeft geen tovenaar te worden, geen machtige, rijke koning. Hij mag er zijn, zoals hij is, wie hij is. Zo zou je zijn worsteling met de duivel in ons verhaal kunnen lezen.
De kinderen in Zuid-India die wij willen helpen in deze Vastentijd, die zijn er, die mogen er zijn. Het project begint met de kleinsten, en dus met de ouders, die ook kunnen zien dat hun kind recht heeft op het leven en op opvoeding, om gelukkig te zijn als volwaardige mens.
Een tijd om aan een speciale groep mensen te denken en om bijzondere aandacht aan hen te schenken. Eveneens een tijd voor bezinning. Een soort vakantietijd voor de geest, die tot rust mag komen en inspiratie mag zoeken, in de Schriftteksten die ons aangeboden worden, in de verschillende activiteiten die georganiseerd worden, in de mensen die we ontmoeten.
Een tijd om te bezinnen, een tijd om in actie komen met de gaven die je hebt, met de krachten die je bezit. En dat wat je hebt, dat wat je een bijzonder mens maakt, dat is goed en mag er zijn, om te helpen onze wereld goed te maken voor allen die hier wonen.
Geloofslied: Een mens te zijn op aarde in deze wereldtijd

Voorbede
Eeuwige, wij bidden voor onszelf
en voor allen die in deze tijd naar verdieping zoeken van hun leven;
dat we tijd en rust vinden om stil te staan bij de dingen van alledag,
dat we tegenstellingen leren overbruggen,
dat we zich blijven verwonderen over de aarde en haar bewoners.

Heer ontferm U

Eeuwige, wij bidden voor de leden van de stichting Colourful Children;
Dat zij zich gesteund weten in hun werk;
wij bidden ook voor allen die ze proberen te helpen in Zuid-India,
medemensen die mogen er zijn.

Heer ontferm U

Eeuwige, wij bidden voor onze eigen intenties: zieken, overledenen.

Heer ontferm U

Tafelgebed
Jij God, bevrijder, die ons tot vrijheid hebt geroepen,
wij noemen je naam:
Reisgezel, Licht in de nacht,
Eeuwige Bron, waarnaar wij op weg zijn;
Wij bidden Je om hulp: dat wij ons hart
niet verpanden aan een slaafs bestaan
van hebben en houden.
Jij die de onvrijheid las
in de ogen van mensen,
geef ons jouw ogen.

Jij bent ons zo nabij als wij wegtrekken
uit het huis van onrecht en de woestijn ingaan
op zoek naar een vrij land.
Jij durft het wonder aan dat stenen veranderen in brood
eenlingen in vrienden, macht van enkelen
in dienstbetoon aan velen.

Laat ons luisteren naar die roep om vrijheid
in onszelf en in allen
die deze wereld anders willen.
Geef ons jouw oren.

Hij, die meer dan iemand van ons
Uw evenbeeld geworden is
Hij koos als geen ander voor de weg
die tot waarachtig leven leidt.
Dat leven heeft hij geproefd
en de toegang voor ons geopend.

Waar Hij kwam gingen deuren open,
werd brood en vis,
geld en goed gedeeld
en spraken mensen vrijmoedig
van een nieuwe tijd.

Zijn vrijheidsdroom maakte Hij waar
toen Hij dat oude gebaar van zijn volk
tot leven bracht op de avond voor zijn dood.

Hij nam toen brood, brak het
en deelde het uit, terwijl Hij zei:
Neem en eet en doe zoals ik,
deel jezelf mee
aan wie geen brood heeft om te leven.

En ook de beker liet Hij rondgaan
met de woorden:
Deze beker is mijn bloed, vergoten
om een fontein van levend water te zijn
voor allen, die dorst hebben naar het leven zelf.
Dit is een nieuw begin,
een verbond dat allen heel maakt.

Om goed te weten  dat wij alleen maar kunnen leven
als wij brood en beker delen
overal waar mensen zijn,
daarom doen wij wat Hij ons vraagt.
We kiezen gedreven door Zijn Geest
voor de bevrijding van de armen.
Wij willen ons afkeren van een slaafs bestaan
en niet rusten voordat iedereen
menswaardig en in vrijheid leven kan.

Door zijn kracht bidden we dit visioen naar ons toe:
Onze Vader

Vredeswens
Vredeslied za: Waar vriendschap heerst – zo: Waar liefde is en vriendschap

Iedereen wordt van harte uitgenodingd aan de teafel van brood en wijn
Communielied za: Voor mensen die naamloos – zo: Die met ons deelt

Het woord aan Jan Nelissen van Colourful Children.
(Vastenproject van 2016)

Zegen en wegzending

Slotlied za: Wij leven op aarde – zo: Dat ik aarde zou bewonen.

1 reactie

  1. Toos Verdonk

    ma 15th feb 2016 at 16:19

    John, je eerste lezing heb ik uitgeprint en die komt in mijn ‘boekje met mooie teksten’ te staan. De veelkleurige waarheid die in het verhaal wordt geschetst is me zo lief ….
    En wat een prachtig subtiele dia had je gevonden! Dank!!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen