Geroepen om jezelf te bevrijden

Elk blad ademt de boom tot leven

San Salvatorgemeenschap 7 – 8 maart
Tot zegen geroepen zijn

Thema: Geroepen om jezelf te bevrijden
Voorganger: Erick Mickers
Muzikale ondersteuning: Melodiek

Openingslied: Oud het leven dat wij leiden

Welkom
Vrede voor iedereen hier aanwezig, mogen we dat vinden in dit komende uur, ieder voor zich, verbonden met elkaar, in de naam van de Vader, de Zoon, en de heilige Geest. Amen.

Openingswoord
Met elkaar zijn we op weg naar Pasen.
Veertig dagen van inkeer en bezinning.
Tot inkeer komen om te beseffen wat werkelijk van waarde is in het leven.
Bezinnen wat dat betekent voor onszelf en voor anderen.

Het gaat over onszelf en de ander.
Dat kan ook niet anders.
Het zelf staat nooit los van de ander.
Dankzij die ander komen wij tot ons zelf.
Ontdekken wie wij zijn, wie wij willen zijn, waartoe wij geroepen zijn.

In deze veertig dagen willen wij ons verbinden met mensen in Uganda.
Via het project “Blessings4you” horen wij hoe mensen daar leven,
wat hen beweegt en wat voor hen belangrijk is.
Vandaag staat daarbij het thema ‘zelfredzaamheid’ centraal.
Ook in dat thema komt het woord ‘zelf’ weer terug.

Mensen ondersteunen om zelfredzaam te zijn betekent niet dat je zegt:
Je zoekt het zelf maar uit, red je zelf maar.
Het betekent dat je mensen in hun kracht wilt zetten,
om voor zich zelf op te komen, voor zich zelf te kunnen werken,
dat je mensen onafhankelijk maakt, vrij maakt tot zelfstandige mensen
die trots zijn op wat zij doen en wie zij zijn.

Wat wij onszelf gunnen, dat gunnen wij ook een ander.
Wij zijn geroepen om onszelf en anderen te bevrijden van alles wat tot slavernij leidt.
Daar kunnen we elkaar bij helpen,
in het vertrouwen dat wij daar nooit alleen in staan,
maar altijd terug kunnen vallen op die stille aanwezige kracht,
die wij voorzichtig God durven te noemen.

Mogen we aan het begin van deze viering ons daarop richten,
door het stil te maken om ons heen en in ons zelf.

Gebed
Jij Ene, oorsprong van al wat is,
zichtbaar in het wonder van het bestaan,
uit alles spreekt jouw zachte kracht,
uit jouw liefde komen wij tot leven.

Jouw liefde wil ons tot zegen zijn,
maar zie ons in deze wereld,
krakkemikkig met elkaar op weg,
wanhopig op zoek naar geluk en vrede.

Spoor ons aan met jouw licht,
om de weg van het goede te gaan,
in alle eenvoud, rechtvaardig en wijs,
met vreugde in ons hart.
Acclamatie: Gij hebt ons in de moederschoot gekend

1ste lezing: uit het boek Exodus
Toen sprak God deze woorden:
‘Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd. Vereer naast mij geen andere goden. Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde. Kniel voor zulke beelden niet neer, vereer ze niet, want ik, de HEER, uw God, duld geen andere goden naast mij. Voor de schuld van de ouders laat ik de kinderen boeten, en ook het derde geslacht en het vierde, wanneer ze mij haten; maar als ze mij liefhebben en doen wat ik gebied, bewijs ik hun mijn liefde tot in het duizendste geslacht.
Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet, want wie zijn naam misbruikt laat hij niet vrijuit gaan.
Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten, maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God; dan mag u niet werken. Dat geldt voor u, voor uw zonen en dochters, voor uw slaven en slavinnen, voor uw vee, en ook voor vreemdelingen die bij u in de stad wonen. Want in zes dagen heeft de HEER de hemel en de aarde gemaakt, en de zee met alles wat er leeft, en op de zevende dag rustte hij. Daarom heeft de HEER de sabbat gezegend en heilig verklaard.
Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. Dan wordt u gezegend met een lang leven in het land dat de HEER, uw God, u geven zal.
Pleeg geen moord.
Pleeg geen overspel.
Steel niet.
Leg over een ander geen vals getuigenis af.
Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook maar toebehoort.’
Lied: De hemel mag horen

2de lezing: Evangelie volgens Johannes
Kort voor Pesach, het Joodse paasfeest, reisde Jezus naar Jeruzalem. Daar trof hij op het tempelplein de handelaars in runderen, schapen en duiven aan, en de geldwisselaars die daar altijd zaten. Hij maakte een zweep van touw en joeg ze allemaal de tempel uit, met hun schapen en runderen. Hij smeet het geld van de wisselaars op de grond, gooide hun tafels omver en riep tegen de duivenverkopers: ‘Weg ermee! Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader!’ Zijn leerlingen dachten aan wat er geschreven staat: ‘De hartstocht voor uw huis zal mij verteren.’ Maar de Joden vroegen: ‘Met welk teken kunt u bewijzen dat u dit mag doen?’ Jezus antwoordde hun: ‘Breek deze tempel maar af, en ik zal hem in drie dagen weer opbouwen.’ ‘Zesenveertig jaar heeft de bouw van deze tempel geduurd,’ zeiden de Joden, ‘en u wilt hem in drie dagen weer opbouwen?’ Maar hij sprak over de tempel van zijn lichaam. Na zijn opstanding uit de dood herinnerden zijn leerlingen zich dat hij dit gezegd had, en zij geloofden de Schrift en alles wat Jezus gezegd had.
Acclamatie: Wat eeuwen her begonnen is

Overweging
Het verhaal van Jezus in de tempel wordt veelal gezien als de opmaat naar zijn eigen dood. Door zo te handelen jaagt Jezus iedereen tegen zich in het harnas. En dan beweert hij ook nog dat hij de tempel in drie dagen kan herstellen. Dit als een verwijzing naar zichzelf, dat hij na drie dagen uit de dood zal opstaan. Het verhaal is het levende bewijs dat het zo gebeurd is en zo had moeten zijn. Op die manier lezend blijft het een verhaal van die tijd, van Jezus, maar daarmee wordt het niet ons verhaal.
Voor mij ligt er ook nog een andere werkelijkheid in dit verhaal. De werkelijkheid van het lef op te durven komen voor je zelf, je eigen lichaam, je eigen manier van zijn, voor datgene wat je heilig is.
Jezus laat vlak voor zijn dood zien, dat het niet gaat om het materiële. De tempel, het heiligdom, heeft niets te maken met marktdenken. In het huis van de Ene is daar geen ruimte voor.
Ik hoor het mijn vader nog zeggen, toen ik hem vroeg waarom hij nog zoveel moeite deed om te blijven leven. Hij zei: ‘Och Erick, het zijn de meest eenvoudige dingen die voor mij belangrijk zijn. Bijvoorbeeld dat ik jullie nog kan zien en kan horen lachen.
In het licht van de dood wordt het materiële overbodig. Wat heilig is, is die ene mens die er voor je is, je familie, je vrienden. Wat heilig is, is die persoonlijke aandacht, voor jou en je lichaam. Wat heilig is, is nog één keer die ene lekkernij, of die ene melodie die je thuis brengt. Iemand die me afgelopen week wees op een vogeltje. Zich aan het wassen in een bakje water in de tuin. Mooi hé, zei ze. Waarna we samen spraken over haar naderende dood.
Ook in het licht van het leven is het goed te beseffen wat je heilig is,
is het goed te weten wat jou afhoudt van het heilige,
is het goed je te bevrijden uit de slavernij die zo eigen is aan deze tijd.
Daar is wel durf en innerlijke kracht voor nodig, zoals Jezus dat liet zien. Als je je echt wilt bevrijden uit datgene wat je zo gevangen houdt, dan lijkt het of je je eigen doodvonnis tekent, als je daar aan begint. Het tegendeel zal bewaarheid worden, je zult volop leven, zegt ons het verhaal van Jezus.
Hoe moeilijk is het voor mensen die verslaafd zijn, hun innerlijke kracht te laten spreken en zich te ontrukken aan die zogenaamde vriend die hen langzaamaan leegzuigt. En laat ons eerlijk zijn, afhankelijk van onze persoonlijke eigenschappen en onze omgeving, ligt het verslaafd worden voor iedereen van ons op de loer. Het kan zo maar gebeuren dat jouw leven beheerst wordt door werk,
door roken, sport, drugs, drank, door televisie, status, internet,
door bezit, gamen, seks, eten, gokken of zelfs de mobiele telefoon.
Langzaamaan verlies je de zin van het bestaan. je verliest je grip op het leven en komt in de wurggreep van dat wat zo aangenaam leek.
Enkel het besef en de erkenning dat het je niets anders brengt dan totale leegte kan iemand doen bewegen los te willen komen uit die wurggreep. Eerst wellicht door het zelf te proberen, daarna door om hulp te vragen. Die eerste pogingen en die hulpvraag alleen al is al een overwinning op zich. Met behulp van anderen kun je eruit komen, maar uiteindelijk moet je het toch op eigen kracht doen, een goddelijke oerkracht die elke mens gegeven is.
Dat is die andere werkelijkheid die ik lees in het verhaal van de tempelreiniging. Uit alle macht opkomen voor dat wat voor jou heilig is.
Maar hoe weet je nu wat voor jou heilig is? En hoe weet je hoe je dan daar voor op moet komen? Moet ik daar eerst de dood voor onder ogen hebben gezien? Is dat wat anderen mij aanreiken zoals de geboden van Mozes in het boek Exodus of wellicht de soera’s in de Koran?
Een joods verhaal zegt ons daar iets over.
De leerlingen vroegen aan hun rabbi; “in de Talmoed staat dat onze vader Abraham de hele wet heeft nageleefd. Maar hoe kan dat? De wet werd pas later aan Mozes gegeven. En niet aan Abraham!
“Om de wet na te leven hoef je niets anders te doen, dan God lief te hebben, ” zei de rabbi,
“als je van plan bent iets te doen en je voelt:
als ik dat doe, leef ik minder waarachtig,
dan weet je, dat wat je gaat doen zonde is.
Ben je van plan iets te ondernemen en je voelt aan:
als ik dat doe, dan leef ik meer als mens,
weet dan dat jouw verlangen klopt met de wil van God.
Zo heeft Abraham gedaan.”
Als geen ander weet jij ten diepste zelf of het geen waar jij naar verlangt of dat een uitgedroogde put is die jou naar beneden trekt en leeg zuigt, of dat het een stromende bron is die jou leven geeft en opnieuw laat opstaan. Het zijn die stromende bronnen die jouw eigen krachtbron tot leven wekken.
Die stromende bronnen kunnen wij zijn voor anderen. Die stromende bronnen kunnen ook de mensen in Uganda voor ons zijn .
Zelfredzaamheid begint van binnenuit, wanneer je uit alle macht op wilt komen voor dat wat voor jou heilig is. Zelfredzaamheid leidt tot stromende bronnen die jou in contact brengen met je eigen bron, om zo uiteindelijk zelf een bron van zegen te zijn voor anderen.
Daar gelden niet de wetten van anderen, daar gelden niet de wetten van de schone schijn, daar ontstaan je eigen leefregels, daar stromen bronnen van liefde, daar lacht het leven je toe.
Daar wordt jouw tempelreiniging, je eigen exodusverhaal, jouw eigen verhaal van de uittocht naar het beloofde land. Misschien dat jouw 10 leefregels dan zo zouden kunnen klinken:
Heb de Liefde lief:
ontvang het met open handen;
deel het in alle hartelijkheid;
maak je vrij voor de liefde opdat de liefde je bevrijdt!
Heb het Leven lief:
respecteer je grond onder de voeten,
de aarde en de natuur;
je ouders, je familie en je kinderen;
je relatie en jezelf;
je vrienden en de vreemden;
je oprechtheid en de rechtvaardigheid.
Gun elkaar de liefde en het leven, dan zul je God zien!

Geloofslied: De hemel mag horen (Lied van Mozes).

Uitnodiging voor een persoonlijke bijdrage via de collecte
De gaven van brood en wijn worden op tafel gezet
Er klinkt muziek

Voobede
Ons gebed gaat uit naar alle mensen
die gevangen zitten,
in een wereld van armoede en uitzichtloosheid,
in een wereld van verslaving en zinloosheid,
in een wereld van geweld en onmenselijkheid.
Dat zij bevrijd worden,
zicht krijgen op een beter bestaan,
zin ervaren in alledaagse lieve dingen,
mens kunnen zijn tot zegen van anderen.

Gij hart, Gij bron van leven, ontferm U over ons.
Gij adem, ziel van mensen, ontferm U over ons

Ons gebed gaat uit naar alle mensen
die op willen komen voor het goede,
dat zij hoop en vertrouwen houden,
dat hun kracht andere mensen in hun kracht mag zetten,
dat zij trouw blijven aan jouw innerlijke stem van de liefde.

Gij vuur dat voor ons uittrekt, ontferm U over ons.
Gij vlam, Gij licht in mensen, ontferm U over ons.

Ons gebed gaat uit alle mensen
in Uganda en andere landen
waar voor velen het leven een zaak van overleven is.
Laat er vreugde komen in hun leven,
veilige havens van zorg en aandacht,
bronnen van hoop en zegen.

Gij woord dat door ons mens wordt, ontferm u over ons.
Gij stem in ons geweten, ontferm U over ons.

De intentiekaarsjes op tafel worden aangestoken

De gebeden in dit intentieboek leggen wij voor jou neer God,
onze eigen gedachten en gevoelens.

Wij bidden voor de zieken,
thuis, in het ziekenhuis of elders opgenomen,
voor hen die weten dat zij binnenkort zullen sterven,
voor hun familie en vrienden.
Wij bidden voor hen die overleden zijn,
en voor allen die ieder van ons met zich meedraagt.
Dat er licht mag zijn, voor hen en allen hier aanwezig.

Tafelgebed
Wij prijzen Jou, God,
levende stroom die ons leven doet.
Jij bent de bron van al wat leeft.
Onze Vader, onze Moeder ben Je.
Zo koester Je ons mensen uit aarde gemaakt
kwetsbaar als het gras en de bloemen op het veld.
Jij houdt ons de hand boven het hoofd
als een boom die ons beschaduwt.

Bij jou is de bron van het leven
en in jouw licht, zien wij het licht.

Wij danken Je, God om het vertrouwen
dat Je aan ons schenkt,
jouw trouw waarop wij kunnen bouwen.
Ieder van ons is Jou oneindig lief
en toch denken wij vooral
aan Jouw beeld ten voeten uit,
Jezus van Nazareth: levensboom en levend water
waarmee wij ons verbonden voelen
als ranken aan de wijnstok,
als bladeren van een boom.
Als wij zijn wegen gaan geef Jij ons levenskracht
om mens te worden naar Jouw beeld
en kunnen ook wij liefde geven
als uit een bron van stromend water
die nooit opdroogt.

Bij jou is de bron van het leven
en in jouw licht, zien wij het licht.

Zijn woord en daad werd levend water
bron van overvloed aan moed en geloof.
Een onbekend land van vertrouwen
bloeit er van open, mensen vinden elkaar
zingen elkaar een nieuwe toekomst tegemoet.
Zij delen er brood en wijn en meer dan dat.

Zo was zijn gebaar,
waarin heel zijn leven samenstroomde,
toen hij op die laatste avond
brood nam, het brak
en aan zijn vrienden uitdeelde
met de woorden: Neemt en eet:
zo blijf ik onder jullie als gebroken brood
dat wordt gedeeld tot geluk
van jou en jou en jou.
Ook de beker liet hij rondgaan en zei:
Dit is mijn bloedeigen leven.
Blijft met mij en met elkaar verbonden
om samen een nieuw begin te maken.

Zo gedenken wij zijn dood en opstaan
als de levende in ons midden
overal en elke keer
waar twee of drie in zijn naam bijeen zijn
en hun leven willen delen.
In verbondenheid met hem,
gedenken wij Jou,
de grond onder onze voeten.

Bij jou is de bron van het leven
en in jouw licht, zien wij het licht.

Gezegend en geloofd, Jij goede Geest
die nieuwe geschiedenis schrijft
met andere namen,
die mensen samenbrengt en bezielt
om het risico aan te durven
van de grote tocht naar morgen.
Maak ons standvastig, trouw aan elkaar,
vol zorg dat niemand achterblijft.
Maak ons vrolijk en eensgezind
sterk als bomen die weer en wind doorstaan.
Op Jouw adem zingen wij het levenslied
van mond tot mond, van hart tot hart

Bij jou is de bron van het leven
en in jouw licht, zien wij het licht.

Op jouw adem bidden wij het gebed
dat ons is gegeven: Onze Vader

Vredeswens
Blessings for you, waar ook ter wereld, mogen we dat elkaar toewensen, vrede en alle goeds,
Vredeslied: Vrede voor jou en alle goeds je vrienden

Iedereen wordt van harte uitgenodigd aan de tafel van brood en wijn
Lied: Mij geschiede uw woord (Missa Solemnis)

Gebed

Mededelingen

Slotgedachte: Bevrijd van slavernij, klaar voor iets nieuws
Laat los en u zult losgelaten worden. Het leven is een leerschool en om ten volle te kunnen ontdekken wat er voor ons klaar ligt kan het belangrijk zijn een oude weg te verlaten en achter je te laten. Als mens zijn we snel gewend aan onze patronen en gewoontes. Het achterlaten wordt ook wel “uit de comfort zone stappen” genoemd.
Het is dus van belang om open te staan voor iets nieuws. Iets nieuws wat voor ons klaar ligt maar niet ontdekt kan worden zonder een gemaakte keuze. Maar hoe heerlijk is het om te mogen ontdekken dat het nieuwe mooier is dan het voorgaande en om te mogen ontdekken dat je meer talenten hebt dan je ooit zelf
hebt kunnen bedenken en hoe goed het bij je past.
Zoals Sarah Nahamy, nu 21 jaar oud. Toen ze 19 jaar was, (in 2013), volgde ze de kleermakerij trainingen. Omdat haar moeder de schoolkosten niet meer kon betalen kon Sarah niet langer naar school. Sarah hoorde van de training bij Blessings4you-Uganda en kwam met plezier naar de les. Destijds was het haar wens om zelf fashion designer te worden zodat Sarah ook haar moeder kon ondersteunen.
Met succes heeft ze de trainingen afgerond en tegenwoordig verdient Sarah haar inkomen met het maken van kleding. Sarah heeft nu haar eigen machine.Een grote groep vrouwen in de sloppenwijk verdient een inkomen met het maken van sieraden en tassen waarin de kleurrijke creativiteit van de Afrikaanse vrouwen tot recht komt. Na afloop heeft u de gelegenheid dit te bewonderen en als u wilt aan te schaffen waardoor u hen kunt ondersteunen.

Zegenwens
Heb de Liefde lief:
ontvang het met open handen;
deel het in alle hartelijkheid;
maak je vrij voor de liefde opdat de liefde je bevrijdt!
Gun elkaar de liefde en het leven,
tot zegen van elkaar.
Mogen we zo op weg,
in Godsnaam:
de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Amen

Slotlied: Gij zijt voorbijgegaan

Nog geen reacties

Reactie plaatsen