Bruggen slaan tussen religies kàn

De Pinksterviering in de San Salvatorgemeenschap verraste me. John Parker, de voorganger van dat weekend, schetste in zijn overweging een bescheiden, maar bemoedigend beeld van een eigentijds pinkstergebeuren: de herleving van het ‘Platform voor Religie en levensbeschouwing’ in Den Bosch.

Omdat niemand ‘de’ waarheid bezit….

Hoe moordend het effect kan zijn als mensen vanuit verschillende religies menen ‘de enige waarheid’ in pacht te hebben, kunnen we dagelijks horen, lezen en zien via de media. Je verstand staat er bij stil en je hart draait er van om. Wat kunnen mensen medemensen aandoen in naam van hun ‘god’?
In het Pinksterweekend schetste John Parker een ander beeld: ‘Niet de kerk als structuur, met wetten en regels, een enge en onbegrijpelijke geloofsleer, maar de kerk als beweging, als bewustzijn, als levende gemeente waar iedereen welkom is: dàt vieren we met Pinksteren, het feest dat wel de geboortedag van de kerk wordt genoemd.’

Een deel van de droom wordt zichtbaar
Een sprankje werkelijkheid van zo’n ‘Pinksterbeweging’ blijkt te zien in Den Bosch. Het platform probeert mensen van allerlei geloofsovertuigingen tot echte ontmoetingen te brengen. Daarbij moet je niet alleen denken aan bijeenkomsten van katholieken en protestanten, hoewel die onderling ook nog indrukwekkend van elkaar kunnen verschillen. Nee, in deze groep kun je ook in gesprek raken met een imam van de Marokkaanse of van de Turkse moskee in Den Bosch, met een zenboeddhist, een lid van de Focolarebeweging of een vrijmetselaar.

Een keer per twee maanden organiseert het Platform een ontmoeting. Een ‘eigen’ plek om samen te komen hebben ze niet. ‘We komen bij elkaar waar we welkom zijn’, zegt John Parker, die namens de SSiB deelneemt aan deze groep. ‘Juist die verschillende plaatsen van samenkomst garanderen de veelkleurigheid van de groep. Het aantal deelnemers ligt meestal zo rond de twintig. De meeste hebben binnen hun eigen groep een speciale plaats als ‘voorganger’ .

…van mens tot mens verstaan….

Ze komen samen om elkaar te leren kennen, omdat ze elkaar gewoon als mens willen ontmoeten, over alle grenzen heen. Dat vereist tolerantie, respect voor andere denk- en leefstijlen en relativering van je eigen overtuigingen.
Deze ‘anders-denkenden’ vinden elkaar in hun bezorgdheid om het leven voor iedereen te verbeteren, in plaats van alleen om te zien naar de eigen groep.
Het Platform kwam bijeen in de week dat Wilders zijn uitspraak deed over Marokkanen. Die bijeenkomst leidde toen tot een gezamenlijke reactie naar burgemeester Rombouts…. Een perfect voorbeeld hoe je over alle grenzen heen elkaar kunt vinden in zorg voor ‘de mens die naast je staat’…..

Toos Verdonk, juni 2014

Nog geen reacties

Reactie plaatsen