Werken aan je toekomst

Voorganger: John Parker,
zondag mmv Melodiek

Openingslied:
zat: Dit huis is een huis
zon: Dit huis vol mensen

Inleiding:
Welkom iedereen bij onze wekelijkse viering. Gebeden, gezangen, verhalen, momenten van stilte om na te denken, om te bezinnen, om tot rust te kunnen komen. De tweede viering van de vastentijd, van de 40-dagentijd. Afgelopen weekend werden we uitgenodigd om na te denken over groen-zijn, wat het voor ons, voor onze wereld betekent.
Vandaag, ook Internationale Vrouwendag, zullen wij het over het project van de vastenaktie dat wij gaan steunen in deze komende weken. Een project in verschillende landen, om mensen een vakopleiding te geven. En zo hen de mogelijkheid bieden om een relatief goedleven te hebben.
Het is een project en nog meer het biedt hoop. Geen droom, geen illusie maar een belofte.

Gebed:
Eeuwige, schepper, wij worden uitgenodigd om mee te werken aan het behouden en het verrijken van onze wereld. Om elkaar helpen zich te ontwikkelen tot echte beelden van goedheid, van godheid. Om te werken aan de toekomst. Geef ons de Geest van hoop en liefde, dat deze opdracht in vervulling mag komen. Amen.

Acclamatie:
zat: Onhoorbaar onzichtbaar
zon: Verberg uw aangezicht niet voor mij

1e lezing:
Als eerste lezing luisteren wij naar de tekst van een interview met Patrick Siluyele, een jonge man in Zambia die led geeft aan gehandicapten. Hij is zelf in een weeshuis opgegroeid.
Patrick: Mijn vader was hoofd van een school toen hij ziek werd en overleed. We kwamen bij mijn grootvader in huis. Hij en de andere familieleden sloten ons overdag buiten. ‘s Avonds wilden ze hun eten niet met ons delen, dus leden we honger. Toen het echt niet meer ging haalde mijn moeder mijn broers en zusjes van school om geld te gaan verdienen voor eten. Ik was de jongste, mij bracht ze naar de Zusters van de Heilige Harten van Jezus en Maria. De zusters namen me op in hun opvangcentrum voor weeskinderen, gaven me eten en kleding en toen ik ouder werd, stuurden ze maar school. Dankzij hen heb ik een vak geleerd en weet hoe ik groente moet verbouwen. Daar zal ik ze eeuwig dankbaar voor blijven.

Wat was voor jou een keerpunt in je leven?
Patrick: Als ik nu terugkijk, was dat de dag dat ik het centrum binnenkwam. Het centrum betekent zo veel voor me, de zusters hebben me altijd geholpen. Soms kreeg ik dingen zomaar; soms moest ik er klusjes voor doen. Zonder het centrum had ik niet overleefd. Daarom vind ik het belangrijk om mensen te helpen.

Je geeft tegenwoordig naailes. Waarom doe je dat?
Patrick: Iemand heeft mij kennis en vaardigheden bijgebracht, die wil ik op mijn beurt doorgeven aan anderen. Zodat ze straks voor zichzelf kunnen zorgen.

En waarom aan gehandicapten?
Patrick: In onze gemeenschap zijn er mensen die neerkijken op gehandicapten. Maar zij kunnen er niets aan doen, het zijn gewoon mensen die, net als ikzelf, een vak willen leren. Ook met een handicap kun je je eigen geld verdienen, als je beschikt over een vaardigheid. Ik help ze om dingen te maken en op de markt te verkopen.

Hoe belangrijk is het voor je om een jonge leider te zijn voor kinderen?
Patrick: Het voelt goed dat anderen van mij leren, maar daar wil ik niet over opscheppen. Een jonge leider moet gehoorzaam zijn en goed kunnen luisteren. Ik vind het belangrijk om belangstelling en volledige inzet te tonen bij alles wat je leert en doet. En ook dat je bereid bent je kennis te delen met anderen.

Wat zou je je eigen kinderen later willen meegeven?
Patrick: Een van de dingen die ik ze zou willen vertellen, is dat ze goed met anderen moeten samenleven, dat ze gehoorzaam zijn, anderen respecteren. Luisteren en leren. Je weet tenslotte nooit van wie je morgen hulp nodig hebt.

Lied:   Wie ten einde toe

2e lezing: Matteus 17, 1-9
Jezus neemt Petrus, Jakobus en diens broer Johannes met zich mee en brengt hen een hoge berg op, in afzondering. En vóór hen verandert hij van gedaante: zijn aanschijn straalt als de zon, en zijn kleren worden wit als het licht. En zie, aan hen laat Mozes zich zien en Elia, met hem in samenspraak. Ten antwoord zegt Petrus tot Jezus: heer, góed is het dat wij hier zijn!- als u het wilt zal ik hier drie tenten maken: voor u één, voor Mozes één en voor Elia één! Terwijl hij nog spreekt, zie, een lichtende wolk overschaduwt hen; en zie, vanuit de wolk een stem die zegt: dit is mijn zoon, de geliefde, in wie ik welbehagen heb: hoort naar hém. Als ze dat horen vallen de leerlingen op hun aanschijn; ze zijn zéér bevreesd. Jezus komt nader grijpt hen aan en zegt: waakt óp en vreest niet! Ze heffen hun ogen op en zien niemand behalve hém: Jezus, alleen. Als ze afdalen uit het bergland gebiedt Jezus hun en zegt hij: dit vergezicht,- zegt
het aan niemand totdat de mensenzoon uit de doden is opgewekt!

Acclamatie  Oren en ogen gaan open

Overweging:
Vier mensen klimmen de berg op. Met een prachtig uitzicht over de wereld waarin zij leven. Herinneringen aan voorvaders die daar ok misschien gestaan hebben. Visioenen van een heilige toekomst, vol licht en leven.
Het verhaal dat we net beluisterd hebben uit het evangelie. Een verhaal dat we ieder jaar beluisteren in de vastentijd. Een verhaal dat vraagt om vertrouwen, om geloof, om bezinning over de levensweg die ik nog voor me heb. Petrus, Jacobus en Johannes hebben ideeën over hun toekomst met Jezus, maar uiteindelijk zal hij zijn weg alleen moeten gaan. In ons leven hebben mensen soms ideeën over hoe onze toekomst eruit zou moeten zijn, maar uiteindelijk mogen wij zelf beslissingen nemen, onze eigen keuzes maken, onze toekomst zelf grotendeels bepalen.
De jonge man van ons eerst verhaal, Patrick uit Zambia, heeft ook zijn eigen keuzes gemaakt. Geholpen door anderen, kan hij nu zijn eigen leven leiden. Een opleiding gekregen en nu helpt hij anderen, dat zij ook een goed bestaan kunnen bouwen.
En dit is de bedoeling van onze vastenactie dit jaar. Om zoveel mogelijk mensen in ontwikkelingslanden in staat te stellen een beroepsopleiding te volgen en hen te helpen met het opzetten van een eigen bedrijf. In vele ontwikkelingslanden is het basisonderwijs veel verbeterd in de afgelopen 20 jaar, vooral voor meisjes. Alleen basisonderwijs is niet voldoende om een goede baan te vinden en zo de cyclus van armoede te doorbréken.
Een van de duurzame ontwikkelingsdoelen is ervoor te zorgen dat in 2030, in 10 jaar tijd dus, alle jongens en meisjes in de wereld de basis- en middelbare school kunnen afmaken. Ook moeten alle mannen en vrouwen toegang krijgen tot betaalbaar en goed beroeps-, technisch- en hogeonderwijs. Mensen die goed onderwijs hebben kunnen volgen zijn beter in staat een zelfstandig bestaan op te bouwen van zichzelf en hun gezin.
Onze vastenactie wil er aan meewerken door beroepsopleiding te bevorderen. Tal van projecten worden ondersteund die mensen toegang bieden tot opleidingen en hulp bij het opstarten van een eigen onderneming. Door trainingen geven, onderwijsruimten en lesmaterialen aan te bieden wil de vastenactie 2020 zich inzetten voor jongeren en werklozen, jongens en meisjes, mannen en vrouwen. Hen helpen om te werken aan hun toekomst.
Iedereen heeft recht op een toekomst. Door de vastenactie te steunen helpen we velen om hun toekomst dromen te realiseren.

Geloofslied    Uit staat en stand

Voorbede:   Gij hart, gij bron van leven

1. Bidden we voor vaders en moeders in ontwikkelingslanden
die niet in staat zijn om voor hun gezin te zorgen.
Mogen zij ondersteuning ontvangen bij hun dagelijkse strijd
en zo kunnen bouwen aan een veilig bestaan.
Laat ons bidden:

2. Bidden we voor de machthebbers in deze wereld
die geen oog hebben voor hun bevolking.
Mogen zij tot inkeer komen en hun invloed gebruiken
Om verantwoordelijkheid te nemen voor de kwetsbaren
Laat ons bidden:

3. Bidden we voor onze gemeenschap, voor ons hier en voor allen die vandaag niet kunnen aanwezig zijn;
dat wij ons weten verbonden in hoop, vertrouwen en liefde met mensen overal ter wereld.
Bidden we voor allen die ziek zijn, voor allen die zorgen voor anderen.
Bidden wij voor allen die overleden zijn, mn..Ton Jonkergouw; Frans Schiks.
zon:   Voor uw aangezicht

Tafelgebed:
Gezegend zijt Gij
de Enige
die ons bijeenbrengt
mensen van ver en van dichtbij
die ons opbouwt
tot een huis vol talenten
ruimte voor velen.

Gezegend Jij
die ieder van ons bij name kent
en ons elkaar doet kennen
met of zonder woorden
in zoveel gezichten,ogen,monden.

In stilte zijn we aanwezig
bij hen die ziek zijn
vooral bij hen
die leven tussen hoop en vrees
bezig met hun laatste uren(stilte)

Wij roepen in herinnering
al die mensen
die, gedreven door Jouw Geest
woord en daad geworden zijn
van Jouw dromen
mensen van recht en vrede
die al hun gaven aanwenden
om elkaar tot bloei te brengen.
Vrouwen en mannen
profeten en dichters
maar ook al die kleine naamlozen
die elkaar in pijn en wanhoop
de hand reiken.

Wij roepen in herinnering
al die zoekers
die met Jou worstelen
zoals Jakob deed tot aan de dageraad
al die getuigen van Jouw hartstocht
voor gerechtigheid
al die mensen die aan Uw kerk
een ander warm gezicht willen geven.
Gezegend Jij om hen
die blijven geloven dat dat kan.

Zo gedenken wij hem die voorop ging
in die lange stoet van God-zoekers
onze broer en lotgenoot
Jezus van Nazaret
geworteld in onze aarde
geplant als wijnstok
om vruchten voort te brengen
van bevrijding
en menselijke waardigheid.
Hij groeide uit tot Levensboom
met wie wij ons verbonden voelen.
Hij heeft laten zien wie Jij bent:
levengevende stroom die uitgroeit
in allen die zich openen willen
voor zijn lokroep van liefde.

Zo gedenken wij hem in dat sprekend
gebaar op die laatste avond
toen hij met zijn leerlingen
bijeen was, brood nam, het brak
en uitdeelde met de woorden:
Neemt en eet, mijn hele leven voor jullie,
gebroken brood voor deze wereld.
En ook de beker liet hij rondgaan
en zei: drinkt er allemaal uit.
Deze beker hier
is nieuwe verbondenheid
in mijn bloedeigen leven.
Doe dit, telkens als je hem drinkt
om mij te gedenken.(Stilte)

Zo is hij in ons midden
als brood gedeeld
als wijn voor ons geschonken
om volop te leven,de dood voorbij.

Doe ons delen in zijn geest
die al zo velen heeft bezield
die met zachte maar sterke drang
mensen naar elkaar toe drijft
om te leven hand in hand
elkaar aanvullend, dienend
en heelmakend.
Doordrenk ons met Jouw levenssap
maak ons vruchtbaar voor elkaar
door Jouw kracht die opwelt
in het verborgene
en doe ons bidden: ONZE VADER.…

Vredeswens:   zat: Komen ooit voeten gevleugeld
zon: Vrede wens ik je toe

Communie: zat: Hier is een stad gebouwd
zon:   Die met ons deelt

Mededelingen:
Bloemetjes:
Mignon van Bokhoven (afgestudeerd); Sjoertje Hermans (beterschap).

Slotwoord: van Vaclav Havel.
Ik geloof dat we moeten leren te wachten, zoals we ook moeten leren te scheppen. We moeten geduldig de graankorrels zaaien, de aarde waarin ze gezaaid zijn koppig water blijven geven en de planten verder hun eigen tijd gunnen.
We kunnen een plant nu eenmaal niet voor de gek houden, net zo min als we de geschiedenis voor de gek kunnen houden. Maar we kunnen wél water geven, geduldig, elke dag, met begrip, met nederigheid, maar ook met liefde.

Zegen en wegzending:

Slotlied:
zat: Zolang er mensen zijn
zon: Wij geloven in het leven.

 

Nog geen reacties

Reactie plaatsen