Verslag Nacht van de Hoop

Inspirerende Nacht van de Hoop in de Grote Kerk 
‘In plaats van uitgaan of netflixen op zaterdagavond eens een keer iets heel anders doen? Kom dan naar de Nacht van de Hoop op zaterdag 31 maart 2018 in de Grote Kerk in Den Bosch.’
Naar schatting zo’n honderd mensen trotseerden in de afgelopen Paasnacht het bar slechte weer (het stortregende!) om gevolg te geven aan deze oproep. De Nacht van de Hoop is als concept niet onbekend: in Den Haag is het al een aantal jaren een terugkerend evenement. In Den Bosch werd de Nacht georganiseerd door het jubilerende koor Melodiek van de San Salvatorgeloofsgemeenschap in samenwerking met de Protestantse gemeente ‘s-Hertogenbosch.
Als voorbereiding op het evenement werden inwoners van Den Bosch middels flyers en een oproep op Facebook uitgenodigd om te komen, of om via facebook of de mail hun hoop en inspiratiebronnen met anderen te delen. Dit resulteerde in een kleurrijke ‘Wall of Hope’, met daarop ook tekeningen van kinderen van de Aquamarijnschool in Den Bosch.
Het programma van de Nacht sloot aan op de Paaswake die in beide gemeenschappen werd gevierd, zodat om 23:15 uur de aftrap kon plaatsvinden. Het welkomstwoord werd afgesloten met de woorden van Vaclav Havel: ‘Hoop is ergens voor werken omdat het goed is, niet omdat het kans van slagen heeft. Hoop is niet hetzelfde als optimisme; evenmin de overtuiging dat iets goed zal aflopen. Het is de zekerheid dat iets zinvol is onafhankelijk van de afloop, onafhankelijk van het resultaat.’
Het was geen verrassing dat de bijdragen die volgden naadloos aansloten bij deze gedachte. Nadat alle bezoekers waren uitgenodigd om hun gedachten over hoop met elkaar te delen, waren er achtereenvolgens presentaties vanuit het Vluchtelingenwerk in Den Bosch en Amnesty International. Later op de avond was er de gelegenheid om brieven te schrijven voor Amnesty en om petities in verband met lopende acties te ondertekenen. Marien Lokerse vertelde over het werk van Exodus, dat opvang en begeleiding biedt aan gedetineerden, ex-gedetineerden en hun gezinsleden. Hij nam daarbij de gelegenheid te baat om nieuwe vrijwilligers te werven…
Straatpastoor Lianne van Oosterhout was virtueel aanwezig: Franneke Hoeks had haar eerder – op een nogal winderige dag- geïnterviewd over haar werk. Op straat natuurlijk! Een korte film over het werk dat de Transfarmers verzetten op de Graafse Akker in Den Bosch – het gaat hen niet om productie, maar om het bevorderen van de betrokkenheid van bewoners op elkaar en op hun eigen leefomgeving- wekte veel enthousiasme, evenals het interview dat erop volgde.
Hetzelfde kan worden gezegd van de presentatie door Marianne van Heeswijk over haar tapijten voor de vrede. Het thema Diversiteit werd belicht door het vertonen van de prachtige film ‘What’s a Gender’.
Er was muziek! Natuurlijk zong Melodiek, begeleid door Marc Baghuis. Jan Wijgers speelde gitaar en met Daniël hadden we een heuse singer-songwriter in ons midden. En dan is het opeens half drie in de vroege ochtend… Het overgrote deel van de bezoekers hield het voor gezien, maar met een kleinere groep werd een mooie invulling gegeven aan de tweede helft van de nacht met als eerste onderdeel een Taizéviering waarin Marcel van der Maeden voorging en Jan Wijgers begeleidde.
Er werden brieven geschreven voor Amnesty, Hans Waegemakers had een indringende beeldmeditatie samengesteld en Arjan Nabbe hielp ons het laatste half uur door met Tai Chi. Gelukkig hadden een paar praktische geesten ook aan de inwendige mens gedacht, want je krijgt er wel honger van, van dat waken!
Om 6 uur ‘s morgens sloot een aantal jonge gezinnen zich bij ons aan: we gingen onder leiding van twee IVN-gidsen het Bossche Broek in om de zon te zien opkomen…. Nou ja: het werd licht, het bleef gelukkig droog, en de vogels lieten zich horen. Ik citeer een deelnemer: ‘Net terug uit het Bossche Broek. De blauwborst gehoord en de heggemus en schapen die er tussendoor blèrden, en zo’n opgefokt winterkoninkje en de tjiftjaf. Horen en zien vergaat je daar.
We struikelden ook over de padden. Best wel vermoeiend, die natuur! Zin in een eitje.’
Daar werd voor gezorgd! Bij terugkomst in de Grote Kerk troffen we een heerlijk ontbijtbuffet aan, samengesteld uit wat iedereen had meegebracht. En nadat Franneke het Paasverhaal had voorgelezen mochten we daarop aanvallen….

Nog geen reacties

Reactie plaatsen