Actueel

ZIN in film

Het thema voor de films in de Verkadefabriek dit jaar is (groot)ouderschap. Op 15 en 17 oktober is de laatste film met dit thema te zien. Dit keer hebben we gekozen voor Children Act, over rechter Fiona Maye (gespeeld door Emma Thompson) die een uitspraak moet doen over een 17-jarige jongen met leukemie: kan hij zelf over leven en dood beslissen? Hij is Jehova’s getuige en weigert noodzakelijke bloedtransfusies. Zijn ouders, wat willen zij?

U kunt uw kaartje kopen bij de Verkadefabriek aan de kassa of online.
In samenwerking met de Verkadefabriek draait de film voor ons op maandagmiddag 15 oktober en woensdagavond 17 oktober 2018.

Na afloop is er uiteraard gelegenheid om na te praten.

Dienstenveiling

Op 12 oktober 2018 is de Dienstenveiling van San Salvator in de aula van Cello.

Vanaf 17.30 uur is er soep en zijn er broodjes om goed in de sfeer te komen. Daarna begint het spannende bieden op originele en traditionele diensten. In de brochure vooraf heeft u al kunnen kijken welke activiteiten en welke producten dit jaar uw interesse hebben. De veiling is een animerend gebeuren onder leiding van onze veilingmeester. Daarnaast is er ook een loterij, waarvan de lootjes slechts een euro kosten. Na afloop is er een veiling en kan er nagepraat worden; mensen verheugen zich al vast op wat er de komende tijd gaat gebeuren. Nieuwe ontmoetingen vinden plaats.

GASTVRIJHEID

THEMA: GASTVRIJHEID

DATUM: 16 september 2018

Voorganger: Ard Nieuwenbroek

koor: Melodiek

 

OPENINGSLIED: Vrede voor jou, hierheen gekomen
WELKOM
Hartelijk welkom iedereen op deze mooie zondag. Vandaag is het Kerkproeverij. Welkom voor jou die vandaag in dat kader voor het eerst onze gast bent. Fijn dat je er bent. Ik hoop dat je vanmorgen iets kunt proeven van hoe we hier ieder weekend het leven vieren. En natuurlijk ook welkom aanonze vaste bezoekers. Hier ook gekomen om het leven te vieren en inspiratie en energie te ontvangen om dat leven te vieren. Vandaag is er ook Kinderkerk. Aan het eind van de viering komen de kinderen bij ons, om te delen wat ze in de Kinderkerk over gastvrijheid hebben gehoord. Natuurlijk komen ze weer bij ons, want zeker kinderen hebben recht op gastvrijheid, ook hier.
Het thema vandaag is ‘Gastvrijheid’. Natuurlijk niet zo’n vreemd thema rond een Kerkproeverij. Geinspireerd door het verhaal van Zacheüs zoeken we naar de ware betekenis van gastvrijheid. Zowel vanuit het perspectief van de gastvrouw en gastheer, maar ook vanuit het perspectief van zelf gast-zijn.  Laten we vanmorgen een goede start maken door eerst samen in de stilte contact zoeken met de bron van leven.
Lees meer →

Verbindend communiceren

Op woensdag 19 september organiseert de San Salvatorgemeenschap een introductieavond Verbindend Communiceren, ook wel bekend als Geweldloze Communicatie. De introductie wordt gegeven door Harry Vos, coach en trainer bij Avila coaching in Heeswijk-Dinther.

In relaties willen wij onszelf kunnen zijn, maar wel op een respectvolle manier naar anderen. Ook als je verschillende meningen of behoeften hebt. Zelfs als anderen ons niet op dezelfde respectvolle manier behandelen willen we er toch voor kiezen om ons met hen verbinden. Vanuit het wederzijdse begrip dat dan ontstaat, kunnen creatieve oplossingen gevonden worden voor de verschillende behoeften die er zijn. Maar hoe is dat mogelijk?
Met verbindend communiceren leer je om buitengewone, bevredigende relaties aan te gaan en in stand te houden, relaties waarin je jezelf niet hoeft weg te cijferen of op te offeren. Waarin je op een authentieke manier, vanuit je hart, kunt geven en ontvangen. Verbindend communiceren helpt je om: • Jezelf te laten zien met respect voor de ander en verbinding te maken, ook als er verschillen zijn. • Jezelf te bevrijden van de last om jezelf in relaties te moeten bewijzen en van de ander bewijzen terug te verlangen. • Vrijwillig uit te reiken en iets graag te doen voor een ander, niet uit schuldgevoel, spijt, schaamte of verplichting. • Effectief uit te drukken wat je voelt en nodig hebt en de kans te vergroten dit van de ander ook terug te ontvangen.

Tijd: 19.30 uur tot 21.30 uur
Locatie: dagcentrum De Eygenweg , Van der Eygenweg 1 in ’s-Hertogenbosch
De viering op zondag 30 september staat ook in het teken van Verbindend Communiceren.

Eerste communie

Informatie over eerste communie 

De San Salvator geloofsgemeenschap organiseert op woensdag 26 september een informatieavond over de Eerste Communie voorbereiding. De eerste communie is bedoeld voor kinderen uit groep 4 of 5.  Op 26 september maakt U kennis met begeleider Franneke Hoeks, ziet u diverse materialen die worden gebruikt en u kunt uw kind ter plekke inschrijven.  De kosten voor de  Eerste Communievoorbereiding bedragen 50 euro. De kennismakingsbijeenkomst duurt van 20.00 tot 21.30 uur en vindt plaats in Dagcentrum de Eygenweg, Van der Eygenweg 1 in ’s-Hertogenbosch. U kunt gewoon even binnenlopen.
De voorbereidingsbijeenkomsten voor de Eerste Communie vinden plaats op zaterdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur van medio januari tot half mei 2019

De San Salvator geloofsgemeenschap wil het goede van de christelijke traditie op een eigentijdse en open manier doorgeven. Vanuit die gedachte nemen we kinderen graag mee in de wereld van geloven. Een wereld van verhalen over wonderen en van lang geleden, een wereld van rituelen en een andere taal. In de voorbereiding op de   1e Communie gaan we telkens, letterlijk en figuurlijk, door een andere poort naar die wereld, die ook laat zien wat dat betekent in de wereld van vandaag. Dat doen we samen: kinderen, ouders en andere mensen uit de gemeenschap.

In het voorbereidingstraject werken we met de methode ‘Door de poort’. Alle kinderen krijgen een werkschrift waar ze thuis mee aan de slag kunnen. De voorbereidings-bijeenkomsten zijn bedoeld voor ouders en kinderen. Ook andere kinderen uit het gezin zijn van harte welkom.

Contactgegevens Franneke Hoeks
sansalvatorgemeenschap@frannekehoeks.nl

0613421131

 

PS: De  voorbereidingsbijeenkomsten vinden in 2019 plaats op zaterdag 26 januari, zaterdag 9 februari,  zaterdag 16 maart, zaterdag 13 april, zaterdag 11 mei en zaterdag 18 mei steeds van 10.00 – 12.00 uur. Op zondag 19 mei vieren we om  10.30 uur de eerste communie van de kinderen.

Bedankt voor alle warme kleding voor Lesbos!!

Bedankt voor alle ingezamelde kleding op 9 september, voor Lesbos!! Het resultaat is overweldigend. Met drie tot de nok toe gevulde autos hebben we de kleding naar Ordune gebracht, waar het tijdelijk wordt opgeslagen. Binnenkort zal de kleding in een container naar Lesbos verscheept worden, waar Sjanet en Elly zullen zorgen voor distributie.

 

Walk of Past-Peace-Present

Doe mee aan de Walk of Peace in Den Bosch en kom luisteren naar mooie verhalen!

Een Walk of Past-Peace-Present in de vestingstad ´s-Hertogenbosch.

Aan het eind van de landelijke Vredesweek, die al op 15 september begint, kunt u ook in ´s-Hertogenbosch meewandelen voor de Vrede. Een wandeling die mensen en culturen en verhalen verbindt.

We luisteren naar verhalen om het verleden niet te vergeten, en gedenken een plek te geven. We wandelen langs monumenten en door tuinen, kiezen stilte en ontmoeting, delen hoop voor de toekomst. Muziek en zang zijn er aan het begin en bij de afsluiting. Mensen uit de Bossche diversiteit van culturen en achtergronden hebben deze wandeling voorbereid en het programma ingevuld.

De wandeling begint om 14.00u. op de Wilhelminabrug bij het gedenkteken voor Piet Kessens. Dan naar de tuin van het Franciscaner klooster, waar we het verhaal van een vluchteling horen; vandaar naar het Anne Frankplein, om stil te staan bij struikelstenen en de woorden van Anne zelf. Door naar de Tuin van Vrede en Vrijheid om ervaringen van een clown te horen, die op bezoek was bij vluchtelingen in de kampen in Griekenland. We delen bloemen, wensen, gebeden. Tenslotte komen we aan bij de zusters van Jozef en Maria van de Choorstraat. In hun tuin of kapel sluiten we deze wandeling af rond 16.30u.

Informatie en aanmelding: petervanhelden87@gmail.com en www.platformdenbosch.nl

Locatie:
Wilhelminaburg
Stationsweg 1
5211 TV
Den Bosch

Waarom ik? Waarom wij?

 

 

Datum: 8/9 september 2018

Voorganger: John Parker en Corrie Dansen (zaterdag)

Koor: Zondag mmv Melodiek.

 

 

Lees meer →

Kerkproeverij

Op zondag 16 september doet San Salvator mee aan de  Kerkproeverij, een landelijke actie waarin kerken hun  deuren wagenwijd openzetten voor nieuwe bezoekers.  Een soort open dag, maar dan een beetje anders. Wie  nodigt u uit?  We maken er een feestelijke en gastvrije  viering van. Ard Nieuwenbroek is voorganger en Melodiek  zal de viering muzikaal ondersteunen.  Op 16 september is het ook Kinderkerk en ook zij doen mee aan de proeverij. Een mooie  gelegenheid om (klein)kinderen een keertje uit te nodigen mee te gaan naar San Salvator. De  kinderkerk begint om 11 uur in de gymzaal van Dagcentrum de Eygenweg.  De kinderkerk nodigt u uit voor een smakelijk lunch na afloop van beide vieringen.   We hopen op veel grote en kleine bezoekers.

Liefde is om te delen

THEMA: Liefde is om te delen
DATUM: 2 september 2018
Voorganger: Ard Nieuwenbroek
Lectoren: Yasmin Verschure en Marleen Postma

OPENINGSLIED: Uit vuur en ijzer

WELKOM
Welkom iedereen vandaag in deze viering.  Hoe je hier ook vanmorgen binnenkomt. Als vreemdeling, misschien zelfs vluchteling, voor wat dan ook. Of als ‘oude bekende’ , terug op de bekende plek waar je wellicht zo vaak inspiratie, rust en moed hebt mogen ontvangen. Vandaag is het een beetje een andere viering. Te gast is Yasmin Verschure, ik zal haar zo voorstellen. In plaats van de klassieke overweging voeren Yasmin en ikzelf een korte dialoog over het thema. Een tweegesprek, zonder dat we vooraf de vragen hebben vastgelegd. Best een beetje spannend. Het thema vandaag is ‘ Liefde is om te delen’. We verkennen en verdiepen deze uitnodigende woorden en kijken naar voorbeelden. Zoals de ervaringen van Yasmin in vluchtelingenkampen op de Grieks eilanden. Maar laten we eerst de stilte zoeken. Om ons leeg te kunnen maken en ons te verbinden met de Eeuwige, die ook vanmorgen midden onder ons aanwezig is..

GEBED
Eeuwige, levende, jij hebt ons jouw zoon gegeven, om onze reisgenoot te zijn op onze tocht in deze wereld.
Geef ons de kracht te dragen wat er op onze weg komt. Breek de weerstand in ons hart, zodat wij open en ontvankelijk kunnen zijn voor jouw woord, dat ons roept. Neem ons bij de hand en leid ons voort op de weg die wij willen gaan. Doordring ons van jouw liefde voor mensen, zodat begrip en goedheid het winnen van het kwade, vooroordeel en misverstand.

LIED    Een schoot van ontferming

INLEIDING OP HET THEMA

Vandaag gaat Yasmin Verschure mede voor in deze viering. Voor wie haar nog niet kent: Yasmin liet in het verre verleden onder andere haar sporen na in het vrouwenwerk. Ze werd een van de eerste reikimeesters en zwierf de wereld rond. Stapte vervolgens in vrede uit de reikibeweging en gaf wereldwijd workshops innerlijke groei en ging meer en meer de weg van de eenvoud. Verbleef vijf winters in Kenia en heeft nu haar passie verlegd naar migranten. Mooi verwoord in twee van haar kernzinnen:

‘ Mijn kracht ligt niet langer in het doen maar in het zijn’
en
‘ Er is geen ik, er is geen jij, er is alleen één groot wij..’

Het thema van vanmorgen is ‘ Liefde is om te delen’. Voor mij wordt dat erg zichtbaar in het volgende filmpje, waarin we zien hoe vluchtelingenkinderen afscheid nemen van Yasmin. Ze heeft daar veel liefde gegeven en wat je ziet is hoeveel liefde ze terugkrijgt op een wel heel zuivere manier door kinderen uit dat vluchtelingenkamp. Liefde is om te delen betekent dus eigenlijk dat als je liefde geeft je een grote kans maakt dat je ook liefde terugontvangt. Een cirkel van liefde. Laten we kijken naar dit filmpje.

FILMPJE

De lezingen van vanochtend gaan over de liefde. Maria Claessens en Yasmin Verschure vertolken ieder een lezing.

1e LEZING

Waar het God om gaat is liefhebben met de daad, dat wij uit zijn op het goede voor de ander, wie dat ook is, concreet om ons heen. Zo heeft Hij ons liefgehad in zijn Zoon. Vrome praat zonder daad  heeft geen enkele waarde. Liefde die in woorden blijft steken ís geen liefde. Maar dat is niet alles. Je kunt je tenslotte ook voor je geloof van alles ontzeggen of je er grote inspanningen voor getroosten. Bidden, bijbel lezen, stille tijd, veel geld in de collecte, vasten, soberheid, veel geld geven aan vérre naasten die je nooit tegenspreken, en bovendien toch arm zijn. Maar intussen langs de mensen heen leven die direct naast je in de kerk zitten, in de straat wonen, ja zelfs in je eigen huis wonen. Wie zijn broeder haat, zegt Johannes dan, kàn God niet liefhebben. En die broeder of zuster is vlakbij. Concreet wordt liefde dichtbij. En als ze daar niet concreet wordt is het niet de liefde waar het Gód om gaat. In het koninkrijk van God heeft dit geen enkele waarde. Echte liefde moet je kunnen omkeren: liefde voor God bewijst zich in liefde tot de mensen direct om je heen, en andersom.

Wim van der Schee

LIED: Boom je stam

2e LEZING.

Korinthiërs 13, 1-7

Als je geen liefde hebt voor anderen, zijn je woorden zinloos. Zelfs al laat de heilige Geest je alle talen van de wereld spreken, en ook nog de taal van de engelen. Als je geen liefde hebt voor anderen, beteken je niets. Zelfs al laat God je zijn boodschap bekendmaken en krijg je van hem al zijn geheime kennis. En zelfs al heb je zo’n groot geloof dat je bergen kunt verplaatsen. Als je geen liefde hebt voor anderen, dan is alles wat je doet, zinloos. Zelfs al verkoop je je bezit, en geef je het geld aan de armen. Liefde is: geduldig en vriendelijk zijn. Liefde is: niet jaloers zijn, niet vertellen hoe goed je bent, jezelf niet belangrijker vinden dan een ander. Liefde is: een ander niet beledigen, niet alleen aan jezelf denken, geen ruzie maken en geen wraak nemen. Liefde is: blij worden van het goede, en een hekel hebben aan het kwaad. Door de liefde verdraag je alles wat er met je gebeurt. Door de liefde blijf je geloven en vertrouwen. Door de liefde blijf je altijd volhouden.

LIED: Keer u om naar ons toe

OVERWEGING
Korte dialoog over ‘ Liefde is om te delen’ tussen Yasmin Verschure en Ard Nieuwenbroek

GELOOFSLIED: Wie mag te gast zijn?

KLAARMAKEN VAN DE TAFEL /COLLECTE

VOORBEDEN

Eeuwige, geef ons jouw vrede zodat we ons in liefde durven te verbinden met anderen. Bekenden en onbekenden. Vertrouwde en onvertrouwde mensen. In jouw naam vallen dan de verschillen weg en vinden we elkaar.

Eeuwige, vanuit liefde leren zien is ook jouw uitdaging aan ons. Geef ons warmte en vertrouwen om ons hart te vullen met jouw liefdevolle energie die gesloten wegen opent. Liefdesenergie die ons tot werkelijk levende mensen maakt.
Eeuwige, wij bidden voor jouw wereld, waarin honger, geweld, rechteloosheid aan de orde van de dag zijn. Waarin wij in onze rijkdom en vrede vaak vergeten hoe gelukkig wij zijn. Behoed ons voor hoogmoed, voor gemakzucht. Opdat we mensen zijn die onze handen blijven uitstrekken in onze verantwoordelijkheden voor anderen.

Eeuwige, ook vanochtend bidden we voor de miljoenen vluchtelingen. In Moria en zovele andere plaatsen op deze wereld. Geef ons durf om ons met hart en ziel open te durven stellen voor de ander, voor het onbekende in de vluchteling. Opdat we daarin jouw liefde aan kunnen raken.

Eeuwige, in het delen van de liefde in de wereld komen we onszelf soms tegen. Angst, achterdocht en ratio leggen dan een stuwdam in de levensrivier. Adem ons met jouw goddelijk vertrouwen in het leven en de liefde. Opdat we vol goede moed en vanuit jouw naam de liefde delen, in wederkerigheid met anderen.

Alomzijnde, ook bidden we voor de intenties zoals geschreven in ons boek.  We gedenken vandaag ook onze lieve overledenen. In het bijzonder noemen we…. Wees hen nabij opdat vrede hun deel is.

ACCLAMATIE: Gij die Uw naam
Voor Uw aangezicht

TAFELGEBED

Gezegend jij, bron van hoop die vrijheid schept, die warmte geeft, die voelbaar in ons midden er wil zijn voor elke kleine en grote mens. Gezegend jij, bron van leven, die ruimte schept, die liefde geeft, die als een kracht in ons, ons doet opstaan voor vrede en gerechtigheid. Gezegend jij, bron van moed, die kansen schept, die toekomst geeft, die ogen opent om te zien wat ons in de wereld te doen staat, de liefde delend op een aarde van menswaardigheid. Gezegend jij, tot ons gekomen in Jezus van Nazareth, belichaming van hoop, leven en toekomst, die jouw woorden sprak, die jouw daden deed, om licht te zijn, om liefde te zijn, om mens te zijn, om God te zijn, om goed te zijn, voor elke mens. Gezegend jij, die ons uitnodigt om de liefde in deze wereld te delen, met onszelf, de nabije en de verre ander.

Hij gaf zijn liefde tot het uiterste toe. Op de avond  voor zijn sterven, nam hij brood in zijn handen, sprak een dankgebed, brak het, gaf het aan zijn vrienden en zei: ontvang en eet dit brood, als teken van mijn leven, gebroken en gedeeld, ter wille van jou.

Ook nam hij de beker liet hem rondgaan en zei: neemt deze beker en drinkt er uit samen aan dezelfde tafel. Zo zal er vrede komen in de wereld. Blijf dit doen om mij te gedenken.

Zo willen wij leven, in zijn geest, zodat er een liefdevolle lente komt voor iedereen, een wereld vol hoop,
vertrouwen en medemenselijkheid. Zo willen we op pad gaan, zoekend en tastend naar het leven. Zo willen wij zingen en bidden, als broers en zussen van elkaar, de woorden die Jezus  ons gegeven heeft:

ONZE VADER , gezongen

VREDESWENS

VREDESLIED : Liefde, dal van liefde

BREKEN EN DELEN:

Lied: Tebe poem

AFSLUITEND GEBED AAN TAFEL

SLOTGEDACHTE

Liefhebben is …
Liefhebben is moeilijk.
Liefhebben begint met verwondering,
de wonderen van liefde om je heen leren zien:
de warme zorg die mensen besteden aan zieken en bejaarden, het geduld en de tederheid van ouders voor hun kinderen, eerlijk en oprecht zijn, het vergeven en vergeten.
Liefhebben is wanhoop weigeren,
niet meehuilen met de wolven in het bos, wel geloven in de toekomst van onze aarde,
Wel blijven zeggen en zingen, dat liefde het fundament is voor een nieuwe wereld. Liefhebben is tevreden zijn met het kleine begin, geloven in het mosterdzaadje, de druppel op de gloeiende plaat, beginnen waar je leeft, breken en delen met wie je naaste is.  Dichtbij en veraf.

ZEGEN EN WEGZENDING

Eeuwige,
Jij hebt ons uitgezonden in de wereld.
Zegen ons om een levende getuige te zijn van jouw liefde
Zegen onze ogen om scherp te zien wat mensen beweegt, bemoedigt of benauwt

Zegen onze oren om woorden op te vangen van hoop, kracht en uithoudingsvermogen
Zegen onze lippen om te spreken voor de mensen zonder stem

Daarvoor vragen we jouw zegen, in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.

Rommie Nauta

SLOTLIED: Op mijn levenslange reizen