Verlangen

Elk blad ademt de boom tot leven

San Salvatorgemeenschap: 25 en 26 november 2017 Thema: Verlangen
Voorganger: Ard Nieuwenbroek
Muzikale ondersteuning: Melodiek

Openingslied: Om warmte gaan wij een leven


Welkom
Welkom iedereen vandaag in deze viering. Dat je mag vinden wat je zoekt en dat je je hier thuis voelt.
Welkom voor jou die hier vaker bent, telkens op zoek naar inspiratie, rust en verbinding.
Welkom voor jou die leeft vol verlangen.
Welkom voor jou die het verlangen is kwijtgeraakt.
Welkom voor jou die liefde geeft en die zo moeilijk kan ontvangen. Welkom voor jou die vergeten is wat liefde betekent.

Vandaag is het thema van deze viering: Verlangen.
De Russische dichter Peretz vertolkte het op de volgende manier:

Verlangen
Ik verlang,
als de verschroeide aarde
naar de eerste druppel dauw.
Zoals de grauwe avond
aar de eerste schitterster
verlang ik.

Mijn arme hart, het rikketikt
hunkerend!
Zoals de vogel, pasgestrikt
hunkert naar het woud,
het frisse, groene, vrije woud,
zo hunkert mijn verlangen
Mijn ziel, zij dorst
zoals een vis, geworpen
in het hete zand, en in zijn nood,
dorst naar de eerste golf
die hem zal redden van de dood,
zo dorst mijn ziel naar Jou!

Laten we, voordat we gaan luisteren, zingen en nadenken, de stilte zoeken. Stilte om te mijmeren over onze verlangens. Verlangen van vroeger of van nu.
Onder de klanken van gitaarmuziek van Jan Wijgers nemen we daar aan het begin van deze viering een paar minuten tijd voor.

Gebed
Alom-zijnde,
Ga ons niet voorbij.
Regen op ons met jouw geest,
Kom tot ons als de bron van leven,
die ontspringt, diep in ons,
die ons verlangen voedt
Lied: Naar U klimt mijn ziel

Inleiding op de lezingen
De beide lezingen gaan vandaag over verlangen. Anselm Grün leidt ons hierbij naar niemand minder dan Augustinus, filosoof en kerkvader. De tweede lezing is uit het oude testament.
In Jesaja wordt ons een prachtige wereld beloofd. Een wereld waar we zo naar verlangen.

1e Lezing Uit: Boek van verlangen – van Anselm Grün
Voor Augustinus, de grote denker van de vroege christenheid, is verlangen het basiselement van de mens. Hij weet: alles wat eindig en voorlopig is, verlangt naar het oneindige, het definitieve, het eeuwige. God zelf heeft het verlangen naar eeuwige gemeenschap met hem in ons hart gelegd. Of wij het nu willen of niet, in alles waar wij hartstochtelijk naar zoeken, verlangen we uiteindelijk naar God. Wanneer wij uit alle macht naar rijkdom streven, zal het bezit ervan ons verlangen niet bevredigen. Achter het zoeken naar rijkdom gaat het verlangen naar rust schuil. Maar het fatale is dat we door bezit bezeten raken en nog rustelozer worden. Als wij naar succes streven, zit daar het verlangen achter om waardevol te zijn. Maar we weten tegelijkertijd dat geen enkel succes ons verlangen kan bevredigen. We ervaren onze eigenlijke waarde pas in God. Iedere mens verlangt er ten diepste naar om bemind te worden en zelf lief te hebben. We hoeven de krant maar door te kijken om te ontdekken hoeveel van zulke verlangens onbevredigd blijven of in eenzaamheid en wanhoop eindigen. En toch gaat er achter alle liefde, hoe klein ook, het verlangen schuil naar absolute liefde. De mens is vervuld van een onstilbare honger naar absolute veiligheid, naar onbeperkte geborgenheid, naar het verloren paradijs.
Lied: Kom in mij

2e lezing  uit Jesaja 65, 17-23
De Heer zegt tegen zijn volk: ‘ Let op wat ik ga doen. Ik ga een nieuwe hemel en een nieuwe aarde maken! Iedereen zal het verleden vergeten, niemand zal meer aan vroeger denken. Jullie zullen allemaal blij zijn met mijn nieuwe schepping. Iedereen zal juichen! Ik maak van Jeruzalem een nieuwe stad. Een stad waar mensen vrolijk zijn en juichen. En ik zal zelf ook juichen. Ik zal blij zijn met Jeruzalem en met mijn volk. In de stad zal niemand meer klagen, niemand zal er nog huilen van verdriet. Er zullen geen pasgeboren baby’s of jonge mensen meer sterven. De mensen zullen pas sterven als ze honderd jaar zijn. Alleen mensen die slecht leven zullen eerder doodgaan. De mensen in Jeruzalem zullen huizen bouwen en er zelf in gaan wonen. Ze zullen wijngaarden aanleggen en zelf de druiven opeten. Niemand anders zal in hun huizen wonen, niemand anders zal van hun druiven eten. Iedereen zal zelf kunnen genieten van alles wat hij met zijn eigen handen gemaakt heeft. Want de inwoners van Jeruzalem zullen lang leven. Mijn volk zal oud worden, zo oud als een sterke boom. Hun harde werken zal niet voor niets zijn.
Lied: Blijf niet staren op wat vroeger was

Overweging
Is er een dag zonder verlangen? Wat is een mens zonder verlangen? Kan een mens zonder verlangen? Vragen die niet zomaar even beantwoord kunnen worden. Verlangen is soms een stille stem ergens diep in onszelf weggestopt. We kunnen naar zoveel verlangen. Alledaagse verlangens, zoals verlangen naar een goede nachtrust als je last hebt van slapeloosheid, een gezellige avond met een goede vriend of vriendin die je al zolang mist, een rustgevende boswandeling in de overrompelende hectiek van alledag. Of nog dieper liggende verlangens, zoals vrede en rust in jezelf en om je heen, stilte en eenvoud, veiligheid en geborgenheid. Het bijzondere aan verlangen is dat de realiteit er vaak haaks op staat. Ons verlangen staat dan in de schaduw van dat wat mogelijk is, op korte en soms ook langere termijn. Het is een levenskunst om te blijven verlangen, ook al staat die realiteit dat soms in de weg. Want die realiteit toont aan dat we in een weerbarstige wereld leven. Waarin mensen sterven van de honger, mensen slachtoffer zijn van seksueel misbruik, mensen sterven in oorlogen. Waarin economische uitbuiting elke dag weer plaats vindt. Dichtbij en veraf. Die realiteit confronteert ons ook met onze eigen lasten en beperkingen. Onmacht in het zoeken naar liefde en vrede met mensen om je heen. Pijn en verdriet om een lichaam dat je in de steek raakt. Van dichtbij meemaken hoe je ouder of partner langzaam maar zeker verstrikt raakt in een proces van dementie. Soms onverdraaglijke pijn dat verlangen verstikt en soms doet versterven tot apathie. Of zoals Anselm Grün het in de eerste lezing zegt: ‘ Hoeveel van onze verlangens blijven onbevredigd of eindigen in eenzaamheid en wanhoop’. We raken teleurgesteld en soms verbitterd. Dat zijn momenten in ons leven waarop we dreigen dat verlangen maar op te geven. Daarover denkend las ik ergens dat verlangen eigenlijk ook staat voor hopen. Het bijzondere is dat hopen en open bijna dezelfde woorden zijn. Dat is niet voor niks. Het lijkt er op dat, om te kunnen en durven hopen, je als mens open moet staan. Wijd open en niet gesnoerd, overmeesterd en gevangen door alle negativiteit en ellende die ons op aarde overkomt. Laten we met elkaar hopen dat onrecht ons niet klein krijgt in ons verlangen naar een betere wereld. Dat we door de teleurstelling en verbittering heen het verlangen niet opgeven. Hoop doet leven is een  prachtig gezegde.

Volgende week begint de Advent. Een tijd van verlangen, een tijd van verwachting. Dan leven we ook in een verlangen naar nieuw leven, voelbaar in de geboorte van Jezus. In hem zien we een God die zich aan ons toont in een mensengestalte. De lezing van Jesaja geeft ons de vervulling van een groot verlangen: een God die een nieuwe hemel, een nieuwe aarde beloofd heeft. Met zoveel beloften: blijdschap, vreugde en geen pijn en verdriet. Leven als een sterke boom. Wie zou dat niet willen? Advent, een tijd van verwachting, een tijd van liefde, de tijd van verlangen.  Niet een tijd om apathisch, en met de armen over elkaar, af te wachten tot het licht gaat schijnen. Het verlangen niet opgeven betekent dan: er werk van maken om elkaar tot licht te zijn. Als we zo uitkijken naar de geboorte van een kind houden we ons verlangen in leven. Dan wordt de liefde, door God gegeven, zichtbaar tussen mensen. Liefde die zich niet laat tegenhouden door muren van onrecht. Liefde die hoopvol het vuur van verlangen in levend houdt.
kort gitaarmuziek van Jan Wijgers

Geloofslied za: De steppe zal bloeien – zo: Waarom, wanneer?

De tafel wordt klaargemaakt en er wordt gecollecteerd

Voorbeden
Eeuwige,
Laat onrecht ons niet klein krijgen in ons verlangen naar een betere wereld voor onszelf en iedereen. Dat we door de teleurstelling en verbittering heen het verlangen niet opgeven.

Voor Uw aangezicht herdenken wij

Eeuwige,
Veel volwassenen, ook hier vandaag onder ons aanwezig, missen liefde. Ze leven in dagen vol verwachting en verlangen. Zoekend en hopend op die ene arm, dat warme gebaar of dat liefdevolle woord dat hen verder helpt; weg van eenzaamheid, weg van het koude isolement. Geef hen betekenisvolle voorbijgangers en geef hen ook de moed die te vinden.

Voor Uw aangezicht herdenken wij

Eeuwige,
Zoveel mensen zoeken verlangend naar nieuwe wegen om hun geloof op een passende wijze te beleven en te vieren. Wees iedereen nabij die energie en geloof heeft om die nieuwe wegen te vinden.

Voor Uw aangezicht herdenken wij

Eeuwige,
In zoveel ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere opvang, worden kwetsbare mensen begeleid in hun wankele dagelijkse bestaan. Beroepskrachten zoeken naar een steeds betere kwaliteit van dienstverlening. Wil jij in hen het vuur van liefdevol verlangen brandend houden? Want juist dat vuur is de bron van leven, ook in je beroep.

Voor Uw aangezicht herdenken wij

Eeuwige,
We zijn soms zo bang en terughoudend om liefde te geven en te ontvangen. Je stelt je kwetsbaar op en dat vraagt om innerlijke moed en kracht. Wees ons daarin dichtbij in verlangen en vertrouwen. Geef ons warmte aan onszelf. Opdat we liefde kunnen delen met onszelf en de ander.

Voor Uw aangezicht herdenken wij

Eeuwige,
Ook vandaag gedenken we alle mensen die ons hun zorg, liefde en aandacht hebben gegeven. Soms heel even, soms een leven lang. Die ons hebben gezien vanuit hun hart. Die ons hebben geraakt in ons verlangen tot verbinding. Ook bidden we hier voor de intenties geschreven in ons intentieboek. Vandaag gedenken we in het bijzonder

Tafelgebed
Jij die God bent, een zachte kracht alom aanwezig, wij danken jou voor de wereld waarop wij wonen, deze aarde met alles wat er leeft en groeit. Jij die God bent, vader en moeder tegelijk die ons wil ontvangen om wie wij zijn, die ons roept, groot en klein, om goed te zijn, om brood te delen, die ons oproept te blijven werken aan de vrede, die ons vraagt om trouw te zijn aan de goddelijke liefde in ons. Wij danken jou voor Jezus, die mooie mens uit Nazareth, die lang geleden heeft gezegd: Maak je geen zorgen, elke dag heeft genoeg aan zichzelf.
En wat hij altijd deed, deed hij ook de laatste avond. Hij ging met zijn vrienden aan tafel.
Hij nam het brood, brak het, deelde het uit en zei: Weet jij hoe je gelukkig kunt leven? Als je het brood van iedere dag niet allèèn eet maar breekt en deelt met elkaar. Zo heb ik het ook gedaan toen ik bij jullie was.
Daarna nam hij de beker en zei: Drink uit deze beker als ik er niet meer ben. Vertel elkaar wat echt belangrijk is: deel vreugde, verdriet en verlangen.
Lied: Moge het delen van dit brood

Daags daarna is Jezus gestorven, maar niet voorgoed.
Hij leeft nog temidden van ons en gaat met ons mee naar een betere wereld.
Hij zegt: vier samen dat je bij elkaar hoort, dat je niet alleen op de wereld bent. Weet dat je elkaar kunt inspireren om te worden wie je echt wilt zijn.
Kijk maar goed: overal in de wereld waar mensen elkaar ontvangen en ontmoeten, samen het leven delen, daar gebeurt het. In zijn Geest zijn wij onderweg, met zijn woorden willen wij bidden, woorden van verlangen, woorden van toekomst.
Onze Vader

Vredeswens
Vredeslied za: Dona nobis pacem – zo: Dona nobis pacem in terra

Iedereen wordt van harte uitgenodigd aan de tafel
Lied za:
Voor mensen die naamloos – zo: Tijdloos

Afsluitend gebed aan tafel

Slotgedachte van: Leonard-Jan Kaniok
Misschien is het je wel eens opgevallen dat je bijna alles wat je ziet benoemt en interpreteert. Heel veel dingen worden constant met elkaar vergeleken in termen van beter-minder, leuk en niet leuk. Alles wordt door het verstand gefilterd en hierdoor denk je grip te hebben op de situatie. Dit proces houdt je ego op zijn plek. Als je, ook al is dat maar heel even, ophoudt met benoemen ontstaat er onmiddellijk ruimte. In die ruimte kun je even in vrijheid verlangen en de vrijheid voelen die er in wezen altijd is.

Zegen en wegzending
Heer, laat ons niet wonen in het verleden
noch ons zorgen maken voor de toekomst.
We kunnen niet ongedaan maken wat is geschied;
we kunnen niet voorzien wat gaat komen

Laat ons in plaats daarvan verlangen
naar vrede,
naar liefde,
naar elkaar

We geven het verleden aan jou
We geven de toekomst aan jou
We leven in jouw licht,
Open onze harten, zodat we durven verlangen.

Daartoe zegenen we elkaar en onszelf
in de naam van Vader, Zoon en Heilige Geest, Amen

Slotlied za: Dagen van hopen -zo: Dat een nieuwe wereld komen zal

Nog geen reacties

Reactie plaatsen